Gyurkity Péter

Jön a Qualcomm Snapdragon 820-as chipje

Az új csúcskategóriás megoldás magasabb órajelen, új gyártástechnológiával készül.

Az elmúlt egy évben többször is olvashattunk a Qualcomm zászlóshajójának túlmelegedési problémáiról, amelyet a cég eleinte cáfolt, az utóbbi néhány hét azonban ismét ezen gondokról szólt, mivel több gyártó is akadályokba ütközött saját prémium megoldásai kapcsán, a Sony pedig hivatalosan is elismerte a malőrt. Az utód a hibák kijavítását ígéri.

Most kínai forrás számolt be arról, hogy időközben elkészült a Snapdragon 820 végleges specifikációja, az első példányokat pedig mostanában szállítják le az együttműködő telefongyártóknak, akik első alkalommal próbálhatják majd ki azokat. A Qualcomm ugyan már a februári MWC alatt jelezte ezen chipek érkezését, ám a konkrét fejleményekről eddig nem sok jelentést láthattunk, most azonban - legalábbis a külső forrás révén - arról tudósíthatunk, hogy a 820 két fontos szempontból nyújt majd jelentős előrelépést.

Az új csúcskategóriás megoldás ugyanis a Kyro névre keresztelt magokra épül, ezek pedig akár 3 GHz-es órajelen is dolgozhatnak, vagyis nem lesz gond a számításigényes feladatok megfelelő kiszolgálásával, azok kellő sebességen történő futtatásával. Mi több, a chipek már a Samsung új, 14 nanométeres gyártástechnológiájával készülnek (mint az Exynos 7420), ami jó eséllyel kiküszöböli a még 20 nanométeres csíkszélességgel készült Snapdragon 810 problémáit, igaz, ezzel kapcsolatban még nem hangzott el konkrét ígéret - furcsán is hatna a bejelentés, hiszen a gyártó tavaly még cáfolta a probléma létezését.

A pletykák szerint többek között a Xiaomi várja reménykedve ezen utódokat, ők a Mi 5 okostelefonban használnák fel a típust, ami minden bizonnyal valamikor októberben rajtolna el. Az első körben éppen ők, valamint a HTC és a Sony próbálhatják ki a chipet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!