MTI

Taylor Swift levelének hatására módosították az Apple Music üzleti modelljét

Taylor Swift amerikai popsztár nyílt levelének hatására az Apple módosította új zenei szolgáltatása, az Apple Music üzleti modelljét: az eredeti tervekkel ellentétben mégis fizetnek a művészeknek már a szolgáltatás három hónapos ingyenes próbaidőszakában is.

A 25 éves amerikai énekesnő vasárnapi levelében kijelenti: nem tartja méltányosnak, hogy az Apple 3 hónapig ingyen használja a zenészek alkotásait. "Mi sem kérünk tőletek ingyen iPhone-okat, ezért ti se várjátok el tőlünk, hogy fizetség nélkül bocsássuk rendelkezésetekre a zenénket" - érvelt Swift, aki szavai nyomatékosításául 1989 című sikeralbumát vissza is vonta a rendszerből.

Az énekesnő levelére Eddy Cue, az Apple illetékes vezetője hétfőn a Twitteren reagált. Üzenetében méltatja Swift határozott kiállását és azt írja: megváltoztatják döntésüket, azaz a művészeknek már az első három, felhasználók számára ingyenes hónapban is fizetnek majd. Hozzáteszi: nem tudja, hogy ezek után Swift rendelkezésre bocsátja-e 1989 című albumát. Az énekesnő, akit Cue telefonon is tájékoztatott a döntésről, mindenesetre köszönő üzenetben reagált.


Cue a Billboard magazinnak később elmondta: az eredeti tervek szerint az első három hónap kiesését egy magasabb jogdíjjal kompenzálták volna a művészeknek, mivel azonban Swiften kívül is sok zenész jelezte elégedetlenségét, végül úgy döntöttek, hogy már az első három hónapban fizetnek és a későbbi jogdíjakat is a magasabb szinten hagyják. A június 30-án induló Apple Music egy zeneletöltési szolgáltatás különböző eszközökre és operációs rendszerekre. A szolgáltatás az első három hónap után havonta 9,99 dollárba fog kerülni az Egyesült Államokban egy ember részére vagy 14,99 dollárba egy családnak.

A zeneipar nagy része kedvezően fogadta, hogy az Apple hatalmas zenei gyűjteményét fizetős szolgáltatás keretében kínálja - írja a BBC News. Az Apple közlése szerint a befolyó előfizetések 70 százalékát a zenék jogtulajdonosainak juttatják. Taylor Swift, aki kedden kezdi meg világkörüli turnéjának nagy-britanniai etapját, nem most emeli fel először a hangját a zene-streaming ellen: tavaly novemberben egész katalógusát visszavonta a Spotifyról, az 1989-et pedig nem volt hajlandó semmilyen hasonló szolgáltatás rendelkezésére bocsátani. Fő baja az volt, hogy az üzletág drasztikusan visszavetette az albumértékesítést és ezt nem kompenzálta kellő mértékben. Az 1989 végül a tavalyi év egyik legjobban fogyó albuma lett, egyedül az Egyesült Államokban több mint 4,9 millió példányban kelt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #3
  Ertem, tehat, ha megveszem a iPad-ot, iPhone-t, akarmit, azt nem hasznalhatom korlatlanul..m`kay
  Mobilinternet? Marmint elofizetes? Csak mert azt en utolag fizetem, nem pedig elore..de azert jo pelda volt...(mintahogy telefon-elofizetest is utolag fizetsz es nem elore, mar legalabbis angliaban. Tudod, honap vegen kikuldik a szamlat, hogy mennyit hasznaltam)
  Amugy meg, mintha a promocio olyan nagyon rossz lenne..videomegosztokon, ha fent a klippje, az nem gond?
 • MuldR #2
  Rossz a hasonlat.
  Ha megveszed a CDjet vagy letoltod az zenejet mp3 ban akkor korlatlanul hasznalhatod es csak 1x fizetsz.
  De ez egy streaming szolgaltatas. Akkor lett volna jo a hasonlatod, ha a mobilinternethez hasonlitod. Ha kifizeted a honapot, netezel, ha nem, nuku net.

  Amugy TS nek igaza van. Az apple a zeneszek kontojara akarta ingyen reklamozni a streaming szolgaltatasat. Mert ez egy reklam, semmi mas.
 • cateran #1
  Hmm..ugyan az Apple nem a szivem csucske, de a a kevesse tisztelt enekesno, ugye korlatlanul hasznalhatja a iPhonejat miutan megvette? Elegge rossz hasonlat volt a telefont vagy mas fizikai termeket felhozni..Akkor legyen az, hogy fizetnek neki 1 fix osszeget, de onnantol 1 budos kanyilot se kap..