Berta Sándor

Olcsó Windows 10-es notebookok érkezhetnek

A Microsoft két gyártóval közösen lépne fel a Chromebookok piacszerzésének megakadályozása érdekében.

A DigiTimes tajvani IT-portál értesülései alapján az amerikai társaság az Acerrel és a Lenovóval közösen fejleszti ki az új modelleket, amelyek bevezető ára 169 és 249 dollár között változik majd, s amelyek augusztus közepe és az utolsó negyedév vége között kerülnek a boltokba. A DigiTimes három konkrét készüléket is megnevezett, ezek közül kettőt az Acer, egyet pedig a Lenovo dob piacra. A tajvani gyártó egy 11,6 és egy 14 hüvelykes képernyővel szerelt terméket készít el 169, illetve 199 dolláros áron. A Lenovo pedig a Yoga sorozat 14 hüvelykes kijelzővel ellátott, 249 dolláros eszközével fog jelentkezni. Mindhárom notebookot az Inventec gyártja majd és a Windows 10 lesz az operációs rendszerük.

A Microsoft eredetileg azt tervezte, hogy az idén véget vet a Chromebookok ellen megkezdett kampányának, miután azonban egyre több és olcsóbb Chrome OS-t futtató modell jelent meg, így kénytelen folytatni a küzdelmet. Az új készülékeket nem az Intel Bay Trail-T, hanem Broadwell processzoraival látják el. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos a Microsoftnak az, hogy az alsó árkategóriában is eredményes legyen. A DigiTimes ettől függetlenül arra számít, hogy az erőfeszítéseket nem fogja siker koronázni és a Microsoft nem tudja majd befolyásolni a Chromebook-eladásokat. A lépés arra viszont jó lesz, hogy megmutassa: a Microsoft is képes támogatni az olcsó notebookok piacra dobását.

A tajvani IT-portál becslései szerint az Inventec várhatóan az év második felében több mint 500 000 darabot készíthet az Acer két modelljéből, a Lenovo Yoga termékéből viszont sokkal kevesebbet gyárthatnak, aminek az az oka, hogy az eszköz csak a negyedik negyedév közepétől lesz kapható. Áprilisban szivárgott ki, hogy a Microsoft, az Intel és az ECS Elitegroup közösen megalkotnak egy 11,6 hüvelykes notebookot, amelyen a Windows 10 futna és amelyet 149-179 dolláros áron lehetne megvásárolni. Az új készüléket az oktatási piacra szánnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    A chromebookok nem (csak) az áruk, hanem az oprendszer egyszerű használhatósága miatt terjednek. Ezen az alsó kategóriás win10 laptopok nem fognak segíteni.