MTI

Sokkoló mértékben nő az online kábítószer kereskedelem Kínában

Kifejezetten a halálbüntetés alkalmazását kéri legfrissebb körlevelében a kínai legfelsőbb bíróság a kábítószerrel kapcsolatos súlyos bűncselekmények esetében - számolt be a helyi média.

A drogbárókat, kábítószer-dílereket, visszaesőket érintő esetekben, amennyiben a bűncselekmény elég súlyos, indokolt a halálbüntetés kiszabása - áll a legfőbb bírói testület által közreadott dokumentumban. E szerint a legsúlyosabb büntetést érdemlik a kábítószer-csempészésben, a kábítószerrel kapcsolatos nemzetközi szervezett bűnözésben és a szintén kábítószerrel összefüggésbe hozható erőszakos, fegyveres bűnözésben résztvevők.

A legfelsőbb bíróság álláspontja szerint a büntetések felfüggesztését, a próbaidőt és a büntetés idejének csökkentését is át kell gondolni, a feltételeken szigorítani kell. A kábítószer használatát kezdeményezők, vagy másokat arra kényszerítők esetében például a felfüggesztett büntetés kiszabását körültekintőbben kell alkalmazni, a visszaesőknél pedig e lehetőséget ki kell zárni. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az interneten kábítószerrel kereskedők sem számíthatnak enyhébb büntetésre, s azt is szorgalmazza, hogy az ítéletekbe lehetőség szerint építsék be a vagyonelkobzást.

Az online kábítószer-kereskedelem az elmúlt időszakban látványosan intenzívebbé vált; Pekingben egy hete jelentették be, hogy az új helyzet kezelésére kilenc állami szervezet közös munkacsoportot hozott létre. Liu Jü-csin a közbiztonsági tárca miniszterhelyettese úgy fogalmazott, hogy az internetes drogkereskedelem bővülésének üteme, kiterjedtsége és ezek hatása "sokkoló". A kiberteret a kábítószer-ellenes harc "nagy csataterének" nevezte, elismerve, hogy az új platform rendkívül megnehezíti a munkájukat. A minisztérium három hónapos országos kampányt indított áprilisban az online kábítószer-kereskedelem ellen, s eddig csaknem 1600 gyanúsítottat vettek őrizetbe, 637 kilogramm kábítószert foglaltak le.

Az országos kábítószer-felügyelet egy minap kiadott jelentésében 14 millió fölé becsülte a kínai drogfüggők számát. A rendőrség tavaly 880 ezer kábítószer-fogyasztót vett őrizetbe, közülük 264 ezret küldtek úgynevezett méregtelenítő programra, 197 ezer ember pedig közösségi rehabilitációban vett részt. Az országos kampányok során 69 tonna kábítószert koboztak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!