MTI

Minden ötödik áruházi mérleg többet mér

Minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege többet mér, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást az ellenőrök - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A hatóság vizsgálata megállapította: egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. A tapasztalatok szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg. A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan, az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat - hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság.

Szintén jogsértő, amikor a valódi mennyiségnél azért mutat többet a mérleg, mert az pontatlanul van beállítva. Volt, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak. Előfordult az is, hogy a méréshez használt súly aljára tettek egy érmét, amely miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség sem valós.

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál minden esetben vizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is, több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő - írták.

A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem tudták a vállalkozók: a mérlegeket 2 évente hitelesíttetni kell. Volt olyan mérleg, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején 5 éve lejárt. A fogyasztóvédelmi hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy az előírásoknak megfelelően a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #6
  Ne csak a lisztet, hanem a kenyereket, csomagolt zöldségeket stb.
  Pont tegnap próbáltam ki a próbamérlegen a Sparban.
  2kg burgonya 1.87kg volt
  1kg kenyér 840gramm

  De a pofátlanság nem csak itt van.
  1kg alma felvásárlási ára a beszállíttoktól 30-40 forint, a polcon mar 300-400 forintért árulják.
  A disznóhús felvásárlási ára a tenyésztőktől 350-400Ft, a polcokon már 1000-1500 ft és sorolhatnám.
  A lejárt termékeket újracsomagolják és sorolhatnám, miközben némelyik ilyen cég árai már eleve magasabbak, mint máshol.
  Teszem azt a gyenge minőségű füstölt kolbász kilója 1600-1800 forint környékén, mig a kicsit jobb minőségűek már jócskán kétezer fölött vannak.
  Ezt hentesnél, mint házikolbász megveszem 1600Forintért frissen és nem köpködöm utána a csontot, meg a csomókat. Szégyen, ami zajlik minőség,minőségellenőrzés és árak terén ezekben a nagy üzletekben.
 • Ender Wiggin #5
  mérjétek meg egyszer az egy kilós cukrot, lisztet stb. a csalás ott kezdődik, mikor már a gyári csomag is kevesebb, mint, ami rá van írva.
 • molnibalage83 #4
  Hogyna számolták ezt az átlagot? Én összesen nem fizetek sokszor ennyit, mikor mérnek nálam valamit, mert kis tételben vásárolok... Több ezer ft-nyi árut kellene feltenni, hogy akár 10% csalással ennyi jöjjön ki.
 • KopaszIsten #3
  Ahol vásárolok ott is belemérik sajnos a papírt. Ha szólok nekik, akkor én vagyok a bunkó. Akkor most mit kellene tennem, hívjam a fogyasztóvédelmet? :(
 • Laza #2
  Van az a régi rugós, amire ráakasztod a cuccot és ameddig megrántja a rugót az jelzi a súlyértéket ... na mostantól én is majd jól felakasztom a párizsit, az én mérőeszközöm nem lehet átverni :D
 • SirBubu #1
  innentől asszem mindenhova hordom magammal a súlyetalon készletemet. volfrámból van, meg összesen 40 kg, de semmi gond, engem még egyszer nem szabnak át, mikor 15 deka párizsit veszek

  (szerk.) ja, meg a tömegspektroszkópot is, csak tudnám hova a fenébe lett, meg mi is az egyáltalán
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.05.05. 11:11:05