MTI

Jelnyelven is lehet Deutsch Tamásnak internetről szóló kérdést javasolni

Jelnyelven tehetik fel kérdésjavaslataikat a siketek és nagyothallók az internetről szóló nemzeti konzultációra március 26-áig – jelentette be a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos budapesti sajtótájékoztatóján.

Deutsch Tamás újságírók előtt bemutatta a www.internetkon.hu oldalnak a gyengén látók számára akadálymentesített változatát is, és arról beszélt, a kormány mindenki, így a fogyatékossággal élők számára is biztosítani akarja, hogy részt vehessenek már a konzultáció előkészítésében, tehát a majdani kérdőíven szereplő kérdések megfogalmazásában is. Arra hívta fel a figyelmet, a világon most először biztosítják egy társadalmi párbeszéd során, hogy a látás-, és hallássérültek számára is elérhető legyen az információ, továbbá abban is első a konzultációs oldal, hogy a siketek és nagyothallók magyar jelnyelven is el tudják juttatni javaslataikat.


Ezekből a javaslatokból állítják majd össze azt a 18-20 kérdést, amely a konzultáció kérdőívén szerepel majd. Közlése szerint a www.internetkon.hu február 3-ai elindítása óta 37 ezren látogattak el az oldalra és - a számláló aktuális állása szerint - 3245 kérdést, javaslatot tettek - ismertette. Jelezte, bár ezek jelentős része „trollkodás”, hétszáznál több kérdést tettek fel azok, akik valóban élni kívántak a javaslattétel lehetőségével. Közölte, a látogatók közül legalább minden ötödik mobiltelefonról nézte meg az oldalt.

Közölte, mostantól az oldalt teljes mértékben akadálymentesé tették a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek közreműködésével. Ez azt jelenti, hogy az oldal gyengén látóknak szóló változata is elérhető. Az internetről szóló nemzeti konzultációt olyan közpolitikai vállalkozásnak nevezte, amelynek során odafigyelnek arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek is „egyenlő jogon, egyenrangú módon” részt vehessenek az előkészítésében és lebonyolításában.

Elmondta, mostantól érhetők el az oldalon azok a videók, amelyeken jelnyelven, továbbá feliratozással is ismertetik a siket és nagyothalló emberekkel a konzultáció célját és azt, hogy miként tehetik fel jelnyelven a kérdésjavaslataikat. Ismertetése szerint a jelnyelven megfogalmazott, videón rögzített felvételeket egy internetes megosztó oldalra kell feltölteni, majd annak a linkjét kell a konzultáció oldalára bemásolniuk. A jelnyelven feltett kérdéseket a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) munkatársai írják le.


Kósa Ádám, a Sinosz elnöke, EP-képviselő a sajtótájékoztatón - jelnyelven – emlékeztetett arra, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon 10 ezer siket és 70 ezer súlyosan nagyothalló ember él; ők azok, akik számára feliratozással vagy jelnyelven kell biztosítani az információt. Jelezte, az akadálymentessé tett konzultációs oldallal minden igényüket kielégítették. Fontosnak mondta, hogy a kommunikáció kétirányú, tehát „visszafelé” is akadálymentessé tették. Közölte, a www.internetkon.hu az első a világon, amely nemcsak az információt adja át akadálymentesen, hanem információkat is vár a siketektől és nagyothallóktól.

A sajtótájékoztató végén Deutsch Tamás okostelefonjával videofelvételt készített Kósa Ádámról, aki jelnyelven elsőként fogalmazta meg kérdésjavaslatát, ezt később egy videomegosztó oldalon feltöltik a konzultációs oldalra. A Sinosz elnökének első kérdésjavaslata az volt: azon fogyatékossággal élő polgárok számára, akik infokommunikációs akadályozottságban élnek, biztosítsák-e korlátlanul a vezetékes és mobil internetet?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #5
    csak a címet olvastam el, de már felöklendeztem a reggelimet.
    kb ennyit is érnek, vagy egy kicsit kevesebbet. 山(^^)山


    Utoljára szerkesztette: FoodLFG, 2015.02.21. 11:05:02
  • cylonflatus #4
    Ok, akkor elmondom jelnyelven is, hogy biztos ne legyen félreértés mit gondolok az egészről, internetadótól kezdve DF.Tamáson át a fidesz kamu párbeszédéig:
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2015.02.20. 14:52:03
  • Jakuza1 #3
    Na megint bofoghetnek a politikailag elfogult zombik.
  • TokraFan #2
    Siralmas és szánalmas komédia ez az egész, a felpüffedt fejű nyikhajjal az élen. Digitális analfabéták...Komolyan veszi ezeket a majmokat akér csak egyetlen értelmes ember is?
  • Lapajka #1
    Jaj hát szegény Tompika, mivel diszlexiás és diszgráfiás analfabéta, értelmi fogyatékos, végül is neki mindegy hogy adják be, mert úgysem fogja érteni, akár hottentotta és szingaléz keveréknyelven, eszperantó akcentussal is nyugodtan be lehet adni hozzá bármit... tekintve hogy túl azon hogy analfabéta, még ha bírna is szövegértelmezési szkillekkel, akkor sem olvasná el, mivel ez az egész majomparádé, mint általában a fizeSS maffia kis kutyakomédiái, egy nesze semmi fogd meg jól, súlytalan, irreleváns, kirakat, kamuflázs figyelemelterő gumicsont... amit még a kutya sem rág meg, mert a kutya sem fog foglalkozni a beadott internetes kérdésekkel és javaslatokkal... csak ahogy a NEM-zeti konzultáció bármikor is "működött"...