MTI

Világszínvonalú helyszínelő eszközöket vásárolt a rendőrség

Mintegy százhúszmillió forint értékben vásárolt a rendőrség világszínvonalú technikai eszközöket a központi bűnügyi helyszínelő egység részére, az eszközöket pénteken mutatták be a sajtónak az Országos Rendőr-főkapitányság épületében.

Gárdonyi Gergely alezredes, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazgatójának bűnügyi helyettese a bemutatón elmondta: a rendőri vezetés célja az volt a központi bűnügyi helyszínelő egység megalakításával, hogy megteremtse a világszínvonalú bűnügyi helyszínelést Magyarországon, a legmodernebb technikai eszközökkel. Ennek érdekében az elmúlt egy évben százhúszmillió forint értékben vásároltak új, korszerű technikai eszközöket. Az alezredes emlékeztetett: az egység elsődleges feladata, hogy a központi szervek részére helyszíneljen, de természetesen az eszközök nemcsak a kiemelt helyszíneléseket végzők számára, hanem a területi és helyi szervek számára is elérhetőek.

Elmondta, a beszerzettek között vannak egyrészt optikai eszközök, amelyek például különböző frekvenciájú fény kibocsátásával jelenítik meg a nyomokat, orientálva ezzel a kémiai-fizikai nyomkutató tevékenységet. Az előhívott nyomokat speciális fényképezőgéppel rögzíteni is tudják anélkül, hogy az ujjlenyomatokat fizikai vagy kémiai úton előhívnák, így az eszköz alkalmas az operatív munkában történő alkalmazásra is. A rendőrség beszerzett egy olyan eszközt is, amely nagyon kicsi, így kis helyekre is be tudnak tekinteni vele és így tudnak anyagmaradványokat keresni. Speciális, a bűnügyi helyszínelés igényeihez alakított hőkamerát is vásároltak.

A beszerzett eszközök másik csoportja a professzionális képalkotóké, például egy 3 dimenziós lézerszkennert is vásároltak, amellyel a helyszínt három dimenzióban tudják rögzíteni rendkívül részletgazdag a felvételen. Ez pedig alkalmas arra, hogy az eszközök méretét, egymáshoz viszonyított távolságát később - például a bírósági eljárásban - megmutassák.

Az új talajradar radarhullámok kibocsátásával mutatja meg a talaj szerkezetében lévő változásokat, vagyis nem konkrét holttesteket mutat meg, hanem egy esetleges ásás nyomait, ezzel orientálja a keresést. A talajradart a rendőrség korábban "külső kapacitásból" vette igénybe, ám beszerzése óta már tíznél is többször bevetettek, ráadásul a környező országokból is érkeznek megkeresések. Csiszér-Kovács Viktória alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: nemrég például egy tizennégy évvel ezelőtti gyilkosság holttestét sikerült megtalálni vele egy erdőben.

Ezeken túl egy helyszínelő buszt is kialakítottak, a Mercedes típusú kisbusz megemelt vázú és összkerék-meghajtású, annak érdekében, hogy a helyszínt akkor is meg lehessen közelíteni, ha nem városi környezetben van. A buszban speciális hűtő is helyet kapott a biológiai minták szállítására, de van benne például páncélszekrény és különbleges nyomelőhívó berendezés is. A busz zárt internetkapcsolattal rendelkezik, így a helyszínen rögzített fényképeket, ujjlenyomatokat be tudják küldeni az intézetbe, ahol az igazságügyi szakértő néhány perc alatt képes elemezni, és "meg tudja futtatni" az automatikus ujjnyom-azonosító rendszerben.

Az alezredes elmondta: az eszközök az elmúlt egy évben folyamatosan érkeztek, eddig több mint 80 esetben vették igénybe őket Magyarországon és külföldön. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazgatójának bűnügyi helyettese elmondta azt is, az intézetben megindult a bűnügyi helyszínelő tevékenység minőségbiztosításának akkreditációja is. Jelezte: az intézetben tovább folyik az laborháttér fejlesztése, tervezik további optikai nyomkutató és képalkotó berendezések beszerzését, és olyan eszközt is vásárolnának, amellyel az anyagmaradványok eredetét tudnák a jövőben a helyszínen elemezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #1
    CSI: Budapest