MTI

Feljelentés a BKK informatikai adatvagyona miatt

Nem a főpolgármester tett feljelentést, hanem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, és nem átadási jegyzőkönyvről, hanem a BKK "teljes informatikai adatvagyonának" elviteléről van szó a BKK előző vezérigazgatója, Vitézy Dávid ellen tett feljelentésben - közölte a cég.

A BKK ezt arra reagálva tudatta, hogy Vitézy Dávid korábbi, ugyancsak pénteki közleményében azt írta: minden szabályosan történt az átadás-átvételi eljárásban, amikor távozott a társaságtól, szerinte a BKK vezérigazgatója által aláírt, ezzel ellentétes tartalmú közlemény minden alapot nélkülöző vádaskodás. Hozzátette: tavaly december 3-án, miután a Fővárosi Közgyűlés a felmentéséről döntött, vezetői értekezletet tartott, ahol felkérte minden szakterület vezetőit az átadás-átvételi dokumentációk elkészítésére.

Az átadás-átvételi dokumentációt a késő esti órákban mindkét fél aláírta, és a dokumentációból egy-egy példány az ilyenkor szokásos módon a társaság, az átadó és az átvevő birtokába került - tette hozzá. Az átadás-átvételi dokumentációt semmilyen célra nem használta fel, abból semmilyen haszna nem származott és az egyáltalán nem tartalmaz olyan eredeti dokumentumot, amely a BKK-nál ne volna fellelhető - írta. Kitéer arra is, hogy mivel sem Tarlós István főpolgármesterről, sem a városvezetés más tagjáról "nincs oka feltételezni efféle lejáratási kísérletet", bizonyára valamiféle megfelelési kényszer, túlbuzgóság állhat a "feljelentgetés" mögött az új cégvezetés részéről.

A BKK közleményében kiemelte: nem a főpolgármester tett feljelentést, hanem a társaság vezérigazgatója az igazgatóság döntése alapján. Azt írták: szó sincs átadásijegyzőkönyv-példányról, hanem a BKK teljes informatikai adatvagyonának elviteléről. "Senki nem beszélt átadási jegyzőkönyvről, ez a beállítás a tények bagatellizálása és durva meghamísítása" - tették hozzá.

A BKK közölte, hogy üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt, az igazgatóság döntése alapján, feljelentette a VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatóját, Vitézy Dávidot. A Dabóczi Kálmán vezérigazgató által aláírt közlemény szerint a BKK a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid munkaviszonyának megszűnésekor nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének.

Hozzátették: valószínűsíthető, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, amely megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre. Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ megalapításától, 2010 októberétől 2014. december 31-ig töltötte be a vezérigazgatói posztot, menesztéséről a Fővárosi Közgyűlés december 3-án döntött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cobra. #2
    Itt gondolom arról van szó, hogy lemásolt bizonyos adatokat a rendszerből saját számítógépre/adathordozóra és azt nem törölte/adta át a távozáskor. Mondjuk hogy ezt hogy tudják ellenőrizni, illetve mire lehet menni egy állami közlekedési vállalat adataival, az más kérdés.
  • dartois83 #1
    Korábban a Btk. szerint az üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minden olyan tény, információ, megoldás vagy adat, amelynek titokban maradásához a jogosultnak méltányolható érdeke fűződik. Én csak az nem értem, hogy a BKK esetében, ami egy központi költségvetésből is finanszírozott, közfeladatot ellátó szervezet, miképpen merülhet fel egyáltalán az üzleti titok fogalma. Elvileg minden fillér elköltéséről, minden megkötendő szerződésről szigorúan működnie kellene az átláthatóságnak.