Gyurkity Péter

Februárban jön a Cyanogen új operációs rendszere

A Microsoft által támogatott alternatív platform a mod mellett új operációs rendszert is kínálna.

A Cyanogen az utóbbi hónapokban többször szerepelt a fókuszban, legutóbb például a Microsoft által megtett felvásárlási ajánlat kapcsán, amire azonban végül nemet mondtak. Még ez sem vette el a redmondi cég kedvét az alternatív szoftver támogatásától, így most egy 70 millió dolláros befektetést hajtanak végre, hogy ezzel is aláássák a Google egyeduralmát.

A Microsoft valószínűleg azért döntött az érdekes lépés mellett, mert a piaci elemzők mellett talán ők is úgy érzik, hogy a Cyanogen nagyobb eséllyel kezdheti ki a Google előnyét, mint saját platformjuk, amely hamarosan (az egységesítés és az univerzális élmény jegyében) a még egyszerűbb Windows névre vált. A Cyanogen terveit jól foglalta össze Kirt McMaster, a cég vezérigazgatója, aki egy rövid interjúban többek között arról beszélt, hogy leválasztják az Androidot a Google-ről, amiben 80 alkalmazottjuk mellett mintegy 9 ezer önkéntes segíti majd őket, a pénzügyi oldalon pedig immár 100 millió dollár áll rendelkezésükre, hogy megfelelő módon kiszolgálják az eddigi 50 millió felhasználót, akik mellé reményeik szerint még további milliók sorakoznak majd fel.

A Cyanogen azonban nemcsak az eddig használt, sokak által kedvelt modot kínálja majd az androidos okostelefont használóknak, hanem egy, az alapoktól újragondolt, lecsupaszított, minden felesleges tehertől megszabadított operációs rendszert is, amely Oxygen néven mutatkozik majd be. Erre a legutóbbi fórumbejegyzés szerint február 12-én kerítenének sort, és bár a konkrét részleteket még nem hozták nyilvánosságra, már ez a rövid bejelentés is elég volt ahhoz, hogy felcsigázzák a felhasználók érdeklődését.

A saját ROM jó eséllyel néhány egyedi funkciót is kínálna, de ezt szintén csak a hivatalos bejelentés útján ismerhetjük majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #3
    Nem tudom, hogy hol olvastad, de speciel s4-re igen is lesz lollipop, sőt, már van is. Egyes országokban már kint van a frissítés, és szépen sorban megkapja mindenki, mint ahogy ez menni szokott...
  • calmar #2
    Végül is pár alternatíva eddig is volt. Én ezt a romot használom már régóta, és nagyon szeretem. Mondjuk eleve felháborítónak tartom a Samsung meg a többi gyártó hozzáállását a frissítésekhez. Nekem S4-em van, ugye kb másfél éves csúcstelefon, de már kijelentették, hogy több frissítés biztosan nem lesz hozzá a gyár részéről. Szerintem ez pofátlanság. Így pedig itt van ez a rom, és már is ötös android meg a telefonon, nem is rosszul. Szeretem. :)
  • MsUser #1
    Kell az alternatíva, nem igazán jó a több-tucat nem használt google alkalmazás az erőszakos frissítéseivel.
    Talán tényleg lesz lehetőség csak normálisan használni az Androidos telefonokat.