MTI

Szoftveres korlátozást kaphatnak a drónok

A sencseni SZ DJI Technology Co., a Fehér Ház kertjében lezuhant kvadkopter gyártója olyan frissítésen dolgozik, amely alkalmatlanná teszi drónjait a Washington zárt légterű területei feletti repülésre - jelentette be Michael Perry, a cég szóvivője.

A kínai cég szoftverét a jövő héttől lehet majd letölteni. A frissítés kötelező lesz abban az értelemben, hogy az újabb szoftverújítások annak híján nem lesznek használhatók. A frissítés következtében a gép hajtóművei a tiltott övezetben be sem fognak indulni. Ha a drón repülés közben ér egy ilyen zóna közelébe, akkor a GPS erre való figyelmeztetése nyomán automatikusan a "hazatérés" üzemmódra vált majd.

A cég kvadkopterei a repülőterek vagy például a pekingi Tienanmen tér közelében már ma is hasonlóképpen működnek. A DJI drónjait a későbbiekben megfosztják majd attól a képességtől is, hogy átrepüljenek a nemzetközi határok felett. Ez utóbbi lépéssel a cég arra reagál, hogy a mexikói hatóságok a múlt héten Tijuanában egy olyan, a kínai cég által gyártott, lezuhant, pilóta nélküli repülő szerkezetre bukkantak, amellyel megkíséreltek kábítószert átcsempészni az Egyesült Államokba.

A cég mostani intézkedését az váltotta ki, hogy hétfőre virradóra a fehér házi komplexum területén fának ütközött és lezuhant egy DJI Phantom márkájú, 1,27 kilogrammos kvadkopter. A szerkezet az elnök védelméért felelős Secret Service szerint véletlenül repült át az elnöki rezidencia kerítésén, miután irányítója elvesztette felette az ellenőrzést. A vétkes önként jelentkezett a hatóságoknál. A férfi, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, a CNN-nek elmondta, hogy az incidenst megelőzően a barátaival italozott, és hajnali háromkor azért röptette fel a drónt a Fehér Házhoz közeli G utca egyik épületéről, mert imponálni akart egy nőnek.


A szerkezetet, amely mintegy tíz saroknyit repült, a The New York Times szerint a Fehér Ház repülő- vagy rakétatámadás észlelésére hivatott radarja nem észlelte. A kvadkoptert a Secret Service egy szolgálaton kívüli munkatársa vette észre. Noha a Secret Service légügyi csoportja már évek óta foglalkozik az elnök elleni esetleges dróntámadás elhárításának lehetőségével, az incidens rávilágított a védekezési stratégia hiányosságaira.

A szerencsétlenül járt kis drón "pilótája" egyébként egy, a Pentagonhoz tartozó hírszerző szolgálat, a kevéssé ismert Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) alkalmazottja. Az NGA műholdjai és más megfigyelő eszközei révén fontos szerepet játszott egyebek között Oszama bin Laden likvidálásában, a 2005-ös Katrina hurrikán áldozatainak mentésében vagy a koszovói atrocitások észlelésében.

A szolgálat irányítását - amelynek neve akkor még Nemzeti Képanyag- és Térképészeti Ügynökség (National Imagery and Mapping Agency, NIMA) volt - néhány nappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően a nemzeti hírszerzés jelenlegi igazgatója (DNI), az amerikai kémszervek munkáját összehangoló James Clapper vette át. Az NGA jelenlegi igazgatója október óta Robert Cardillo, aki Clapper helyettese volt, és aki gyakran személyesen készítette elő a biztonsági napi jelentéseket Barack Obama elnök számára. A kvadkoptert irányító férfi munkaköre egyébként az NGA-nél sajtóértesülések szerint nem áll összefüggésben a drónokkal. A nagy vihart kavart röptetést szolgálaton kívül hajtotta végre. Noha megsértette az amerikai fővárosra vonatkozó repülési tilalmat, egyelőre nem világos, hogy vádat emelnek-e ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  "A drónoknak több kockázata van, mint előnye. Az végülis mindegy, ki írja a szoftvert. Éppen ez benne a félelmetes...megfelelő tudással bárki fabrikálhat fegyvert ezekből...A lehetőségek száma kvázi végtelen..."

  Anno a 2. vilaghaboruban a nemetek mar barkacsoltak dronokat, mind kamerakep alapjan vezerelt taviranyitasu robotrepulogepeket, mind lanctalpas tankvadasz felszini dronokat. Az utobbi raadasul kabelt gongyolt le maga mogott, hogy ne lehessen megzavarni, tovabba a technika meg eleg egyszeru volt. Ilyen alap jarmuveket a haboru utan szinte barki (akar egy gyerek is) tudott kesziteni, megse hasznaltak oket tul sokszor tamado jelleggel. Most csak annyi tortent, hogy lejjebb ment a technikai tudas szuksegletenek also hatara a barkacsolokedvu amator mernoktol a par eves kisgyerekig. Ez utobbi ellen egyebkent a legtobb jelenlegi es fejlesztes alatt allo szoftveres megoldas ved. A masik kategoria ellen pedig csak az jo, ha a politikusok nem hergelik fel a mernokoket vagy csaladtagjaikat.

  Tehat lejjebb ment ugyan a minimalis tudasszukseglet, de nagyon mas valtozas nem tortent, ezert tovabbra is az adott tarsadalmon es az embereken mulik, hogy mit mire hasznalnak es milyen modon engedelyezik az elerheto technika hasznalatat.
 • Skynet85 #5
  Ez a gyártó részéről gesztus, hogy mondva csinált hülyeségekkel ne keljen kiszálni a bizniszből. mindneki tudja nagyon jól, hogy ez szarnak a pofon kategória, de a gyártó részéről ,,egy nemes gesztus" amivel ő mossa kezeit.
  Utoljára szerkesztette: Skynet85, 2015.01.30. 21:41:00
 • aru #4
  Ezt vajon a kínai gyártóval is közölték? És mi van a GPS nélküli példányokkal? Meg azokkal amit maga épít az ember és a sok SW közzül kiválasztja melyiket tölti rá?
  Utoljára szerkesztette: aru, 2015.01.29. 20:39:17
 • TokraFan #3
  A drónoknak több kockázata van, mint előnye.
  Az végülis mindegy, ki írja a szoftvert. Éppen ez benne a félelmetes...megfelelő tudással bárki fabrikálhat fegyvert ezekből...A lehetőségek száma kvázi végtelen...
 • sárkánylovag #2
  És warez meg nincs mi ?:)
  Lesz egy hivatalos verzió a szoftverekből meg egy feltört amiben oda megy a Drón ahova csak akarod.
  Hiszen a ps3 at és az x boxot se szabad feltörni :)
 • kvp #1
  Akkor az amerikaiaknak szerencsejuk volt, hogy nem egy arab enekes (tenorista) iranyitotta a dront, hanem egy megbizhato, bar kisse felelotlen kormanyalkalmazott.

  Viszont engem elegge aggaszt, hogy az amerikai (es europai) legterben gps-el szerelt tavvezerelheto jarmuvek ropkodnek amikre a kinaiak irjak a szoftvert. Vicces lenne, ha kiderulne, hogy van bennuk hatso ajto, ami lehetove teszi, hogy szukseg eseten akar kinabol is taviranyithatoak legyenek (mondjuk mobiltelefonos kapcsolaton at) vagy csak siman egy fix elore megadott idobpontban kovethetnek el mindenfele cselekmenyt. (ha csak annyit, hogy adott parancsra/idoben az eppen levegoben levo dronok egy resze belerepul egy eppen arra jaro legijarmu szelvedojebe vagy hajtomuvebe, mar boven sok)

  Viszont ahogy nezem lassan divatba fognak jonni az unlock-olt (jailbreak-elt) dronok is... (az amator DIY jarmuveken meg eleve nincs korlatozas ha az epito nem rak bele)