Berta Sándor

Az európai cégek harmada nem készült fel az adatvédelmi változásokra

Néhány hónap múlva új irányelvek léphetnek életbe az Európai Unióban, az ezekre való felkészülés finoman szólva sem sikerült megfelelően.

A FireEye biztonsági vállalat jelentést készített arról, hogy miként viszonyulnak a francia a német és a brit társaságok az új európai uniós adatvédelmi, illetve a hálózat- és információbiztonsági irányelvekhez. Előbbi már néhány hónap múlva, míg az utóbbi az év végéig léphet hatályba.

Az új szabályok alapján a vállalkozások kötelesek lesznek legfeljebb 72 órán belül tájékoztatni a felhasználókat az adatlopásokról; mindenkinek joga lesz (akár elektronikus formában) másolatot kérni a róla tárolt személyes adatokról; bárki kérheti a személyes adatai törlését, feltéve, ha nincs olyan jogszabály, amely lehetővé teszi ezek tárolását; s a több mint 250 embert foglalkoztató cégek kötelesek lesznek adatvédelmi megbízottat munkába állítani.

Richard Turner, a FireEye európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős alelnöke kijelentette, hogy az elmúlt év megmutatta, hogy nem lehet elkerülni a biztonsági problémákat, mert a támadók mindig új utakat és módokat találnak a védelmi megoldások megkerülésére. Az európai uniós irányelvek fontos lépést jelentenek a fenyegetésekkel való szembenézés felé.


Az új előírások szerint az adatlopásokat nem jelző piaci szereplők kötelesek lesznek legfeljebb 100 millió eurót vagy az éves bevételük 5 százalékát kitevő pénzbüntetést fizetni. Eddig a hálózat- és információbiztonsági irányelv tételeit mindössze a megkérdezett vállalatok 39 százaléka valósította meg. Az adatvédelmi irányelvet a társaságok 34 százaléka nem is érti teljesen. A megkérdezett vállalkozások 58 százaléka leginkább a lehetséges pénzbüntetések, illetve az üzletet és a nyereséget érintő negatív hatások, míg 57 százalékuk az ügyek miatti esetleges negatív megítélésük miatt aggódik. Az új adatvédelmi irányelv kapcsán a válaszoló cégek több mint 60 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem kapott tanácsokat vagy nagyon rossz tanácsokat kapott. A legnagyobb kihívást pedig a vállalatok 64 százaléka szerint a változtatások miatt szükséges hardver- és szoftverbeszerzések költségei jelentik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!