MTI

Erőteljes eszközökre van szüksége a brit elhárításnak

A szíriai és iraki szélsőséges iszlamista milíciákban harcoló több száz brit fegyveres közül többen már megpróbáltak terrortámadásokat végrehajtani Nagy-Britanniában, és bár ezeket eddig sikerült meghiúsítani, a brit biztonsági szolgálatok nem tudnak minden támadási kísérletet megakadályozni - mondta csütörtök este a brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója.

Andrew Parker az MI5 londoni székhelyén, a Royal United Services Institute (RUSI) nevű stratégiai kutatóintézet szakértőinek tartott előadásában részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt néhány hónapban három olyan, Nagy-Britanniában tervezett terrorcselekménynek vették elejét, amelyek minden bizonnyal számos halálos áldozattal jártak volna. "Ez azonban nem adhat okot elbizakodottságra, mert nem tudunk minden (ilyen kísérletet) megakadályozni" - tette hozzá.

Parker szerint "középkori módszerei" ellenére az Iszlám Állam a modern kor terrorista jelensége, és teljes mértékben kiaknázza a közösségi médiaportálok és a korszerű távközlési eszközök kínálta lehetőségeket. Ezeknek az eszközöknek a segítségével közvetlenül juttatja el gyűlölettel teli üzeneteit a brit háztartásokba, mindazokhoz, akik ezeket az üzeneteket kifejezetten várják, és azokhoz is, akik fogékonyak lehetnek a csoport elrettentő cselekményeit dicsőítő propagandára.

Az MI5 vezérigazgatója szerint ezért van szüksége a brit elhárításnak erőteljes eszközökre ahhoz, hogy utolérjen bárkit, aki a nemzetbiztonságot fenyegeti. Az MI5 azonban nem kutakodik az egész brit lakosság magánéletében, erőfeszítései "a veszélyt jelentő legszűkebb kisebbségre" koncentrálódik, mert ezt diktálja a fejlett liberális demokrácia, amelyben Nagy-Britannia szabad országként él. Parker hozzátette ugyanakkor: olyan helyzetet sem szeretne, amelyben a magánélethez fűződő jog "annyira abszolút és szent", hogy e jog rejteke mögül a terroristák is nyugodtan, a felderítés kockázata nélkül tevékenykedhetnek.

Az MI5-nak tudomása van arról, hogy az al-Kaida terrorhálózat belső köreihez kötődő, jelenleg Szíriában tartózkodó szélsőségesek egy csoportja most is tömegmészárlással fenyegető támadásokat tervez nyugati országok ellen - mondta Parker.

Az elhárító szolgálat vezetője szerint a terrorellenes hatóságok kifejezetten a Szíria felől - és nemcsak az Iszlám Állam nevű brutális iszlamista milícia részéről - megnyilvánuló támadási veszély miatt emelték tavaly nyáron a második legmagasabb fokozatra a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet. Parker hangsúlyozta: a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" kockázatra figyelmeztető jelenlegi brit riasztási szint azt jelenti, hogy a brit elhárító hatóságok bizonyítékokra alapuló megítélése szerint Nagy-Britanniát "nagy valószínűséggel" terrortámadás éri.

A brit készültségi skálán már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést. Az MI5 vezérigazgatója szerint a szíriai konfliktusövezetben tartózkodó számos brit állampolgár közül hozzávetőleg 600-ról tudható, hogy szélsőséges nézeteket vall, és jelentős részük csatlakozott az Iszlám Államhoz. Nem mindegyikük szándékozik terrorcselekményeket elkövetni hazatérése után Nagy-Britanniában, néhányuknak azonban vannak ilyen tervei, és többen közülük már meg is próbáltak terrortámadásokat végrehajtani brit földön és máshol - mondta részletek ismertetése nélkül Parker.

Az MI5 becslése szerint Irak és Szíria területén kívül 2013 októbere óta "húsznál több" olyan terrortámadás történt, amelyek Szíriában működő szélsőséges csoportokhoz köthetők. A brit elhárítás vezetője ezek közé sorolta a brüsszeli zsidó múzeum elleni tavaly májusi támadást, amelyben négyen vesztették életüket, valamint az ausztráliai Sydneyben nemrég lezajlott túszdrámát, amelyben két túsz halt meg. A minapi párizsi vérengzésről Andrew Parker azt mondta: egyelőre nem tudható, hogy e mészárlás mögött pontosan kik álltak, de a tizenkét ember életét kioltó támadás is jelzi a nyugati célpontok ellen készülő szélsőségesek szándékait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!