MTI

Nem lehet kiszállítani vasárnap az online rendelt árut

Bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca ezt azzal indokolta, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. A tárca kifejtette: a törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is, miszerint az üzletek kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

"A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása" - írja az NGM. Hozzáfűzik: a törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • a_n_d_r_e_w #9
  Az a baj azt csinálják. Pár elképesztően idióta egyéni ötlettől eltekintve kormányunk sok hülye ötletére van külföldi példa. A gond nem ez, hanem, hogy ez az agyatlan banda a környező országok összes hülyeségét összegyűjti és mindet be akarja vezetni
 • Torzonborz #8
  Na és az étel rendeléssel mi a helyzet ? Arra is vonatkozna ?

 • stukov #7
  Szerintem meg kell nézni mi megy Németországban, Franciaországban, Svájcban és azt bevezetni.
 • lammaer #6
  Én azt várom, mikor jelenik meg az a törvény, hogy a nagy áruházláncok / plázák 500 méteres körzetében lévő megállóban a tömegközlekedési járművek (busz, villamos, vonat, metró) vasárnap nem állhatnak meg.

  Vagy esetleg rendőrségi rendelet lesz, hogy az ilyen intézmények 300 méteres körzetét vasárnaponként műveleti területté nyílvánítják és kordont vonnak köré. Természetesen mivel ez nagy munka, megalakul majd a kimondottan vasárnapi kordonépítésre és lebontásra szakosodott Nemzeti Biztonsági Szolgálat, amit természetesen a spanok futtatnak majd jó pénzért.
 • Sir Quno Jedi #5
  Ez ugye már végképp homlokegyenest ellentmond a kapitalista gazdaságnak, vagy mi. Akkor most milyen rendszerben élünk???
 • Gyuszopapa #4
  Mikor lesz népszavazás azonnal megyek..Ugyanis mi is hétvégén érünk rá vásárolni.Nehogy már ilyen nyomorék nyikhajok megmondják nekem mikor vásároljak.
  Persze a Diktátor haverjainak boltjai nyitva lehetnek hétvégén.
 • IMYke2.0.0.0 #3
  Bammeg... és aki hétköznap dolgozik, netán egyedül él, szomszéd lakóban nem bízik, és különben is, akkor hogy veszi át a kifizetett / kifizetésre váró termékét, ami mondjuk vidékre érkezik, belföldről, vagy urambocsá Új-Zélandról?!

  //Ne ragadj gyorsan billentyűzetet: hipotetikus példa volt...
 • RAZOR27 #2
  Teszkónál volt és ugye az egész törvény arra készül hogy őket -is- tökön rúgják, így nem volt ez se meglepő... Mesés hely ez a Magyarország...
 • stukov #1
  Eddig volt kiszállítás vasárnap?