Mortimer

Digitalis fényképezőgépek forradalma



Mosolyogni!

(BBC) Néhány évvel ezelőtt még csak néhány ember hallott a digitális fényképezőgépek létezéséről, de manapság már a fotóipar a forradalom lázában ég, s az új technológia megkezdte otthonaink meghódítását.


Nincs menekvés a
digitális kamerák elől
Az angol belügyminiszter célja a gyorshajtást - az ittas vezetéshez hasonlóan - társadalmilag is elfogadhatatlanná tenni, s céljai elérését a digitális fényképezőgépek is segítik. A hagyományos kamerák előtt elhaladó gyorshajtó autóvezetőket gyakran nem tudják megbirságolni, mivel nincs film a szabálytalanságot felvevő készülékben. A digitális technológiánál ilyen soha nem fordulhat elő, a lebukás elkerülhetetlen.

Digitális próbák

David Prior, a közlekedési osztály munkatársa elmondta, hogy már zajlik a digitális kamerák tesztelése. A készülék rögzíteni tudja a szabálysértő jármű rendszámát, képes elektronikusan megállapítani a tulajdonosát, és ezután kiküldeni a büntetést - mindezt emberi beavatkozás nélkül.

"A kamerák képesek felvenni a gyorshajtókat mielőtt még meglátnák a készüléket. Nincs menekvés" - közölte.
Az új kamerák csak a jövőben fognak megjelenni, de az újságoknál már most digitális fényképeket használnak fel.

Vegyük példának Károly herceg jamaicai körútját, a világsajtó ott van minden pillanat megörökítésénél. A fényép a megörökítés után pár másodperccel már a laptopon van, mobiltelefonra kapcsolva a hírszerkesztőségbe küldik e-mailben, s percekkel később már bármire felhasználható. Két évvel ezelőtt ez nem történehetett volna meg.

Digitális forradalom


Viggers: Gyors és sokoldalú
A digitális fényképezőgép forradalmasította az újságírás világát, mivel az eljárás során nem szükséges filmet használni. A felvett képeket memóriakártyákon tárolják, ami közvetlenül a számítógépbe dugható, és a fénykép azonnal megjelenik a monitoron. Ezután igény szerint szerkeszthető, módosítható, így a fényképek központba való küldése is igen egyszerűvé vált.
"Fényképészeinknek nem kell többé kémiai felszerelést is magukkal cipelniük" - nyilatkozta David Viggers, a Reuters képszolgálatának feje. "Már másodpercekkel a felvétel elkészítése után ellenőrízhetik az eredményt." A sebesség a legfőbb előny.
"Egy futballmérközés alatt a legjobb fényképész is csak egy vagy két képet tud félidőben a központba küldeni. Ez a szám 40-50-re nőtt", közölte.


Carp világosan látja a jövőt
De számunkra mit tudnak nyújtani a digitális fényképezőgépek? A Kodak elnöke szerint forradalmasíthatja a szabadidő-fényképeinket.
"Megváltoztathatod kinézetedet, a fényképből puzzle-t gyárthatsz, vagy akár arcodból virágot" - mondta Daniel Carp a Kodak vezérigazgatója. "Bárki elküldheti felvételeit e-mailben a világ másik felén élő rokonainak."

Tavaly az Európában eladott fényképezőgépek közül minden hetedik digitális volt. Az árak esésével az új technológia terjedése csak nőni fog. De ugyan a fényképek e-mailezése nagyon hasznos lehet, a családi albumot nem válthatja fel, a régi papirra nyomtatott technológiára továbbra is szükség lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)