Berta Sándor

30 csomagot is kaphatnak naponta az Amazon termékértékelői

A felhasználók egy csoportja fontos részét képezi az Amazon közösségének. Egyszerre irigyelik és utálják őket.

A The Boston Globe és a Business Insider értesülései alapján a kereskedelmi platform hivatalos termékértékelői több ezer kritikát és véleményt fogalmaztak meg eddig. A hobbikritikusok több száz terméket kapnak, ennek azonban feltétele, hogy csatlakozni tudjanak a társaság Vine programjához, amelyben számos vállalat vesz részt.

A cégek azt akarják, hogy a legjobb értékelők alkossanak véleményt az eszközeikről, ezért készek biztosítani egy-egy tesztpéldányt. A tesztelők megtarthatják a kapott készülékeket, ugyanakkor semmiképpen sem adhatják el azokat és az sem elvárás, hogy az általuk adott értékelések mindig pozitív végkicsengésűek legyenek. A program immár 7 éve tart és sok bírálat érte, elsősorban a felhasználók részéről.

Az értékelők közé csak nagyon kevesen kerülhetnek be, és akit kizárnak, azt később nem veszik vissza. A másik problémát az jelenti, hogy nem igazán lehet tudni, hogyan lehet bekerülni a programba. Fontos szempont, hogy az illető hány értékelést készített addig (az ajánlott szám több mint 2000) és az is, hogy a vélemények többségét a felhasználók hasznosnak ítéljék.

Mandy Payne egyike a vezető értékelőknek. Nyilatkozata szerint néha rendkívül sok terméket kap, naponta akár 15-30 csomagot is. Egy másik, az Amazon köreiben legendás kollégája, Joanne Daneman arról számolt be, hogy zöld teától kezdve a "zombi szettekig", a nyomtatóktól a vasalókig és a bébijátékokig mindent kiszállítanak neki.

Azonban nem mindenki van elragadtatva a tevékenységüktől, gyakran kapnak gyűlölettel teli e-maileket, sőt, halálos fenyegetéseket is. Ezeket többnyire frusztrált vetélytársak küldik nekik vagy olyan felhasználók, akik úgy érzik, hogy félre lettek tájékoztatva. Daneman azonban ezt is elfogadja, a recenziók jelentik a szenvedélyét és úgy vélte, hogy ezek a bejegyzések hozzájárulnak a világháló közösségi gondolkodásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!