MTI

Az egyház az interneten tudja elérni az embereket

Az egyháznak jelen kell lennie az interneten, hogy jobban elérje az embereket - mondta Antonio Spadaro olasz jezsuita pap, teológus a Cybertológia - Hogyan gondoljuk el a kereszténységet a világháló korában? című könyvének bemutatója előtt tartott sajtóbeszélgetésen.

A jezsuita pap, a legrégebben alapított olasz katolikus teológiai folyóirat, a La Civilta Cattolica főszerkesztője kiemelte: Ferenc pápa azért van nagy hatással az emberekre, mert nem csak a hívőket tudja megszólítani, az üzenete mindig túlmutat a szűkebb egyházi körökön. Többeknek úgy tűnik, Ferenc pápával nemcsak a katolikusok kaptak vezetőt, hanem egy olyan új vezető került a figyelem középpontjába, akire az egész világ odafigyel - mutatott rá. Hangsúlyozta: a pápa hatékonyan kommunikálja az evangéliumot, és arra szólítja fel az egyházat, hogy találja meg azt a módot, amellyel jobban magához vonzza az embereket. Úgy fogalmazott, "az egyháznak nem azért kell jelen lennie a világhálón, mert az modern, hanem azért, mert az egyháznak ott kell lennie, ahol az emberek vannak, és jelenleg a világhálón vannak".

Mint mondta, például Brazíliában a püspökök rendszeresen összejönnek, hogy tanácskozzanak a kommunikációról, előadásokat hallgatnak, majd tizenéves gyerekek tanítják őket a modern kommunikációra gyakorlati foglalkozásokon. Antonio Spadaro szerint az adja az újdonságot Ferenc pápa kommunikációjában, hogy képes kétoldalúvá tenni azt, a megszólított is részese, főszereplője a kommunikációnak. 2013 márciusában, miután megválasztották, kilépett az erkélyre, hogy kiossza első áldását, és első mondatával arra kérte az összegyűlt embereket, hogy imádkozzanak érte - idézte fel. Emlékeztetett: a tömeg azt hitte, csak hallgatni fogja a pápát, de a kommunikáció hirtelen aktívvá, kétoldalúvá vált.

Arról is beszélt, hogy egy alkalommal egy cserkészfiú selfie-t akart készíteni a pápával, aki először nem értette, miről van szó, de később más fiatalokkal is készített közös képet. Ez egy egyszerű gesztusnak tűnik, de mélyebb értelme van - tette hozzá. Úgy vélte, a klasszikus hagyomány alapján a vatikáni tudósok értelmezik a pápa mondanivalóját, de Ferenc pápánál ez nem így van, az ő üzenete közvetlenül ér el azokhoz, akik hallgatják őt.

Antonio Spadaro - aki az első hosszabb interjút készítette Ferenc pápával 2013-ban - kifejtette: a vatikáni sajtóiroda alkalmazkodott Ferenc pápa új stílusához, amely nagyon eltér a korábbi pápákétól. Most nem a sajtóiroda kommunikál, hanem maga a pápa, így a sajtóirodának nem az a feladata, hogy kommunikálja a pápa tevékenységét, hanem hogy kísérje a munkájában - magyarázta. Megjegyezte: az újságíróknak is nagy kihívást jelent, hogy az olvasók, a nézők "nem a pápáról akarnak hallani, hanem a pápát akarják hallani".

Arra is kitért, hogy Ferenc "nagyon fegyelmezetlen pápa", szabadon intézi a dolgait, például nincs külön titkára, csak titkársága, de gyakran ő maga beszél meg találkozókat telefonon. Az előre megírt beszédeket sokszor teljesen átírja. A döntéseit nem a dolgozószobájában hozza meg, hanem a kápolnában, imádság közben - mondta a jezsuita pap. A magyarul az Új Ember gondozásában kiadott könyvet este a budapesti Párbeszéd Házában mutatják be, a rendezvényen Antonio Spadaro Elgondolni és megélni a hitet a világháló korában címmel tart előadást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    Tejóisten ! Akkor feleslegessé válik a többmillió templom?
    Isten közvetlenül fog szólni az emberekhez?
    Akkor lesz kapsz.