MTI

Monitorok lesznek a Szent István-bazilikában

A szentmisén elhangzó szövegeket kivetítő monitorokon lehet majd látni a budapesti Szent István-bazilikában, a technikai eszközök felállítása ez évben megvalósulhat - közölte a székesegyház plébánosa a bazilika honlapján megjelent lelkipásztori levelében.

Snell György a további elképzeléseiről azt írta: "plébánosságom egyik nagy terve a bazilika akadálymentesítése. Minden módon próbáltuk megoldani, de semmi nem volt kivitelezhető, vagy engedélyt nem kaptunk rá. Idénre elkészültek a kivitelezési tervek, amelyek meg is valósíthatóak". A katolikus pap beszámolt arról, hogy a bazilika északi oldalán "liftház" épül, azon keresztül lehet lejutni a -2. szintre, s ott tolókocsival is át lehet menni egy másik liftre, amely felvisz a bazilikába. Ahhoz, hogy ez a rendszer üzemelhessen, az alsó szinten is sok mindent kell átalakítani, felújítani - jegyezte meg, hozzátéve: a meglévő másik két lift felújítása is elkerülhetetlen.

Utalt arra, hogy a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely teljes felújítása idejére, a tervek szerint kora nyártól a Szentkúti Szűzanya kegyszobrát átmenetileg a bazilika Szent Jobb-kápolnájában, a Szent Jobb mellett helyezik el, emiatt még több zarándokcsoportra számít. Snell György emlékeztetett a múlt év legnagyobb beruházására: a bazilika kovácsoltvas kerítéssel való lezárásával "többé nem lehet a bazilika környéke a turisták (...) szemetelési helye". Megemlítette: elkészült a székesegyház új gyűjteménye, a második emeleten kialakított kincstár "gazdagságban és látványban is világszínvonalú".

Felújították a plébánia alatti helyiséget, a II. János Pál pápáról elnevezett terem - amelyben negyvenöten férnek el - multifunkcionális feladatot lát el, hitoktatásra, filmvetítésre, előadásokra alkalmas. Közlése szerint a bazilikában növekszik a házasságkötések és a keresztelők száma, a hívek pedig "erőiken felül" segítik a plébániát anyagiakban is. A bazilika fenntartásához, a dolgozók fizetéséhez szükséges az idegenforgalomból származó bevétel is - írta a lelkipásztor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!