MTI

Új elektronikus szolgáltatással gazdagodtak a könyvtárak

Bemutatták a magyar könyvtárak új elektronikus szolgáltatását, az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára (ELDORADO) elnevezésű fejlesztést Budapesten.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az eseményen elmondta: rég várt fejlesztés valósult meg az ELDORADO létrejöttével, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a digitális tartalmakat otthonról is elérhessék. Hozzátette: a rendszer célja, hogy a közkincsnek számító teljes könyvtári állomány elérhető legyen, ezáltal a már kereskedelmi forgalomban nem kapható kiadványok is digitális formában újraéledjenek. Szólt arról is, hogy a program a dokumentumok jogtisztaságát is biztosítani képes. "Ez a magyar szellemi újítás kifehéríti a dokumentum-felhasználás eddigi gyakorlatát és rendszerét" - mutatott rá az államtitkár, aki szerint a program a kulturális alapellátás vonatkozásában is kaput nyit a digitalizáció korszakában.

"Nem csak Magyarországon egyedülálló programot alkottak a szakértők, hiszen egész Európában különleges és kuriózumszámba megy az ELDORADO elkészülte" - méltatta a projektet. Felidézte, hogy az elmúlt két évben komoly szakembergárda dolgozott a pályázati forrásból megvalósuló, 2012-ben elindult program fejlesztésén, amelynek a teljes költségvetése eddig 250 millió forint. Hoppál Péter elmondta: a program mérföldkőhöz ért, átesett az első fontos tesztidőszakon, és az alkotók szerint most ért abba a fázisba, hogy elindulhatnak a feltöltések.

Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója felidézte: 2012-ben írtak ki pályázatot, amelynek keretében az OSZK pályázott az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára című projekt megvalósítására. A projekt 2014. október 31-én zárult le, azóta a műszaki átadás és tesztelés, valamint a dokumentumtár feltöltése zajlik. A tervek szerint a következő év első negyedévében tudnak a nyilvánosság elé lépni. Mint mondta, számítanak a könyvtárak, a kiadói terület és a jogkezelők együttműködésére is.

Dancs Szabolcs projektvezető azt hangsúlyozta, hogy jelenleg háttéregyeztetések folynak, amelyek lezárultával tartalommal lehet majd megtölteni a rendszert, és amelyek végén a forgalomból kikerült, szerzői jog által védett dokumentumok is visszahelyezhetők lesznek a piacra. Kiemelte, hogy az ELDORADO komplex rendszer, tekintve, hogy a teljes magyar könyvtári rendszer állományaira épül. A rendszerben a folyóiratoktól a könyveken keresztül a nyomtatványokig mindenféle dokumentum megtalálható - fűzte hozzá. "Ez az úttörő szolgáltatás nemcsak a közkincsek digitalizálását tűzte ki célul, hanem a magyar könyvtári rendszerben fellehető összes dokumentumot - elsősorban az OSZK állományát - megpróbálja szolgáltatásba helyezni" - mutatott rá a projektvezető.

Az OSZK által az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül benyújtott pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 250 millió forinttal támogatta a 2012. november 1. és 2014. október 31. közötti időszakban. Az ELDORADO célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a szolgáltatásrendszer használatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!