Gyurkity Péter

Túlmelegedés miatt csúszhat a Snapdragon 810

A Qualcomm problémái a soron következő zászlóshajók megjelenésének elhalasztását okozhatják. A cég szerint minden rendben.

Koreai források számoltak be arról, hogy a Qualcomm előre nem látott akadályokba ütközött az új Snapdragon 810 chipek gyártásánál. Az értesülés szerint túlmelegedési problémák és szoftverhiba is szerepet játszhat a halasztásban, aminek eredményeként az új processzorok csak a jövő év második felében bukkannának fel.

A Snapdragon 810 az új prémium kategóriás okostelefonok szívét adná, ezek a különböző gyártók tervei szerint 2015 első felében jelennének meg. Az új chip egyébként 20 nanométeres gyártástechnológiával készül a támogatott technológiák listáján szerepel a 4K felbontás, az LPDDR4 RAM és a hangvezérlés. Négy Cortex-A53 és szintén négy Cortex-A57 magot tartalmaz, amihez memóriavezérlő, valamint az új Adreno 430 grafikus vezérlő társul. Előbbiek a forrás szerint egy bizonyos feszültség elérésekor túlmelegednek, a memóriavezérlő szintén gondokkal küszködik, míg a grafikus vezérlőnél a szoftveres meghajtó hibája okoz problémákat. Amennyiben a Qualcomm nem tudja időben orvosolni ezeket, a chip megjelenése a második félévre csúszhat, ami viszont a Samsung Galaxy S6, az LG G4, valamint a Sony Xperia Z4 megjelenésére is kihathat.

A hír érdekes, mivel korábban a Snapdragon 410 és 610 chipek esetében nem merültek fel ilyen gondok. Ezen 64 bites fejlesztések azonban alacsonyabb órajelen, illetve szerényebb felépítéssel jelentek meg, így könnyen lehet, hogy a magasabb órajel, az új GPU, vagy netán a 20 nanométeres gyártástechnológia kiforratlansága okozza a problémát. Alternatívaként merül itt fel a Snapdragon 808 típus alkalmazása, ez a négy A53 mellé két A57 magot és az Adreno 418 grafikus vezérlőt társítja, de itt még semmi sem dőlt el – mint ahogy a hír sem hivatalos forrásból származik, ezért kellő óvatossággal kezelendő. Amennyiben beigazolódik az értesülés, ebből nyilván az Apple, az nVidia, valamint a MediaTek profitálhat leginkább, hiszen ők a Qualcomm közvetlen riválisának számítanak a szegmensben.

A cég reagálásában megerősítette, hogy a Snapdragon 810 chippel szerelt eszközök a tervek szerint 2015 első felére elkészülnek. A fejlesztés jelenlegi szakaszában még túl korai lenne arról beszélni, hogy a Snapdragon 810 milyen teljesítményre lesz képes a kereskedelmi forgalomban kapható készülékekben, de a Qualcomm mindenesetre arra számít, hogy a chip képes lesz megfelelni a 2015-ös prémium kategóriás termékek által támasztott követelményeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!