MTI

Két informatikus hallgató nyert idén a Nagy Diák IQ-teszten

A lányoknál Erdős Szilvia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elsőéves mérnök-informatikus hallgatója, a fiúk között Dankovics Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem elméleti matematikus és programkezelő informatikus hallgatója nyerte el a fődíjat és a legintelligensebb diák címet a Nagy Diák IQ-teszt csütörtöki döntőjén.

Magyarország második diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult. Az első fordulóban egy több éves fejlesztéssel készült, betanulhatatlan, adaptív IQ-tesztet lehetett ingyen kitölteni az interneten. A Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat által szervezett országos verseny online fordulójában több mint 16 ezren tették próbára a tudásukat - olvasható a szervezők közleményében.

A továbbjutók közül 725-en vettek részt a második fordulóban, ahol a Mensa HungarIQa hivatalos felvételijével birkóztak meg egy élő tesztíráson. Innen a legalább 135-ös IQ-val rendelkezők mehettek tovább a döntőbe. Ők a népesség legintelligensebb 1 százalékához tartoznak. A csütörtöki döntőbe 365-en jutottak be, ahol a megjelent 280 diák egy különleges, több részből álló, élő show keretében, közönség előtt dolgoztatta meg a szürkeállományát. A feladványokat a nézők kivetítőn láthatták, és a versenyzőknek nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett. A feladványokat a Mensa HungarIQa és a Rejtvényfejtők Országos Szövetsége közösen állította össze.

A vetélkedősorozat győztesei a legintelligensebb diák címe mellett a Diákhitel Központ fődíjával, egy-egy Apple iPad Minivel térhettek haza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #3
    Sztem te kevered az IQ-t az intelligens viselkedéssel... Egy IQ teszt, mint a Mensa-féle jól behatárolja, hogy milyen mértékű IQ-d van, azaz mennyire jól vág az esezed (de nem a kreativitás, hanem inkább probléma megoldás vagy kezelési készség szintjén), ugyanakkro nem feltétlenül jelenti azt hoyg viselkedni is így fogsz. Nagyon jó szemléltető példa az Agymenőkből Sheldon. Akinek emberfeletti IQ szintje van, mégis a viselkedése mulatságos, amúgy Asperger-szindrómás jellegű.
  • Bueno nacho #2
    Az a programkezelő egészen véletlenül nem programtervező akart lenni? ._____.
  • TomecK #1
    IQ nem egyenlő intelligenciával. Ahhoz, hogy egy ember intelligenciáját megmondjuk/mérjük az IQ teszt mellé szükséges még másik 3 teszt is.