MTI

Ellenőrzi a dolgozók híváslistáját a szombathelyi jegyző

A szombathelyi városháza harminc dolgozójának telefon- és üzenetforgalmáról kért ki listát Gaál Róbert jegyző - mondták hétfőn szocialista képviselők. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az eset a városi közgyűlés hétfői ülésén került nyilvánosságra. Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője vizsgálóbizottság felállítását sürgette, mert szerinte az intézkedés személyiségi jogokat, levéltitkot sérthetett. A jegyző szabadságon van, nem vett részt a közgyűlés ülésén, a polgármester pedig a folyamatban lévő belső vizsgálat eredményének megszületéséig nem közöl részleteket. Czeglédy Csaba frakcióvezető és Ipkovich György képviselő, Szombathely volt szocialista polgármestere - mindketten ügyvédként is praktizálnak - az ülésterem ajtajában tartottak rendkívüli sajtótájékoztatót. "Az elmúlt húsz évben nem volt példa arra, hogy ennyire lábbal tiporják a személyiségi jogokat és a levéltitkot a városházán" - mondta Ipkovich György.

Czeglédy Csaba azt mondta: információik szerint a szombathelyi hivatal jegyzője egy hivatali dolgozónak adott meghatalmazást, ő pedig az önkormányzat nevében járt el a szolgáltatónál, kikérve harminc hivatali dolgozó, köztük az összes osztályvezető szolgálati mobiltelefonjának forgalmi listáját. A kérés információik szerint vonatkozott az összes bejövő és kimenő üzenetre és telefonhívások kapcsolási számára. Egy jegyzői felszólításra szerinte a szolgáltató nem adhatja ki az SMS-ek szövegét, azokba csak más, erre felhatalmazott szerv, például a rendőrség lenne jogosult betekinteni bírói engedély alapján.

Puskás Tivadar nem nyilatkozott, de a városháza kommunikációs vezetőjén keresztül közleményben tudatta: november 20-án szerzett tudomást arról, hogy a polgármesteri hivatal több dolgozója mobiltelefonos adatainak megszerzésére kísérlet történt. A közlemény szerint a polgármester azonnal leállíttatta az adatkérést, és vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!