Berta Sándor

Megállapodott a független kiadók egy részével a YouTube

A videomegosztó minél több független kiadói csoporttal egyezségre jutna. Az első szerződést már sikerült megkötnie.

A The Financial Times arról írt, hogy a YouTube vezetői - a Merlin brit zenejogi ügynökségen keresztül - megállapodtak 20 000 független zenei kiadóval. A szerződés aláírása azért volt fontos, mert az oldal zenei streaming-szolgáltatást akar indítani, viszont korábban kiszivárgott, hogy a tervezett licencfeltételek miatt könnyen eltűnhetnek a platformról a független előadóművészek - például Adele, a Radiohead, a The National vagy az Arctic Monkeys -, ha nem hajlandók elfogadni az új konstrukciót.

A most megkötött egyezmény részletei egyelőre nem ismertek. A Merlin által képviselt kiadók között van a Domino Recording, amelynek szerződéses partnere az Arctic Monkeys és a Franz Ferdinand, illetve az XL Recordings, amelyhez Adele és a The xx tartozik. A Merlin nem kommentálta a hírt, míg a YouTube nem reagált a FAZ.NET megkeresésére.

A Merlinnel megkötött megállapodás ugyanakkor csak egyetlen lépés a lehetséges új fizetési modell irányába. Számos más független kiadói csoport van, köztük például a Független Zenei Vállalatok Német Szövetsége, amely szintén nem kommentálta a megállapodással kapcsolatos hírt és amely jelenleg kereken 1300 zenei kiadó, terjesztő és producer érdekeit képviseli.

Októberben vált ismertté, hogy a YouTube fizetős zenei streaming-ajánlaton dolgozik. A konstrukciónak köszönhetően elkerülhetővé válnának a reklámok. Susan Wojcicki, a YouTube első embere kifejtette, hogy az egyik megoldást jelenthetik a hirdetések, a másikat pedig a meghatározott összegű havidíjak, amelyek fizetése esetén a felhasználóknak nem kellene reklámokat nézniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!