MTI

Alanyi jogon járó internetet akar az Együtt-PM

Az Együtt-PM határozati javaslatot nyújt be az alanyi jogon járó internetért, egyben kezdeményezi az internetadó-javaslat visszavonását – közölte Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint a kormány kedden bejelentett internetadó-javaslata nem szolgál mást, mint a szakadék mélyítését a szegények és a magasabb jövedelműek között. Ezt az irányt az Együtt-PM a legmesszebb menőkig elutasítja - mondta. Határozati javaslatuk kimondja: a kormány és az internetszolgáltatók dolgozzák ki, miként válhat hozzáférhetővé minden magyar háztartás számára az internet 2016 elejére.

Emlékeztetett: az uniós szabályozás szerint 2020-ig minden háztatásban hozzáférhetővé kell tenni az internetet, az Orbán-kormány pedig maga vállalta, hogy ezt 2018-ig teljesíti. "Mi azt szeretnénk, hogy az internet ne csak elérhető, hanem ingyenes is legyen minden háztartásban", finn mintára, ahol az 1 megabit/másodperc sebességű szolgáltatás ingyen van – tette hozzá Szabó Tímea. A finanszírozhatóság érdekében azt is javasolják, hogy az internetszolgáltatás áfája csökkenjen öt százalékra. "A kormány százmilliárdokat költ stadionépítésekre, szerintünk ehelyett a 21. század Magyarországán a tudásra, a jövő generációk oktatására és az információhoz való alanyi jogú hozzáférésre kell fektetni a hangsúlyt" – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a kozmetikai termékekre kivetendő termékdíjról elmondta: „egészen bornírt és abszurd” a rezsicsökkentéssel kampányoló kormány részéről egy ilyen ötlet, hiszen „ez megint a szegényeket, a négymillió létminimum alatt élő embert fogja sújtani”. Arra a felvetésre, hogy a kormány tervei szerint az ebből származó bevételt környezeti rekultivációra fordítják, úgy reagált: amíg ilyen mértékű a szegénység Magyarországon, amíg gyerekek százezrei éheznek, amíg ilyen arányú a munkanélküliség, „addig ne beszéljünk környezeti rekultivációról, akármit is jelentene ez egyébként”.

Szabó Tímea ugyancsak kérdésre válaszolva az Egyesült Államokból kitiltottak ügyében kijelentette: amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem cáfolja a korrupciós vádakat, mégis a pozíciójában maradhat, azt nehéz másként értékelni, mint bűnpártolásnak a kormány részéről – fogalmazott. Elvárják, hogy a kormány azonnal indítson vizsgálatot, aki pedig elismeri, hogy érintett az ügyben, az magától mondjon le – fűzte hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #14
    (Ez esetben egy kb. internetelőfizetésre írtam az 5000 Ft-ot, ami ugye növekedne a max. 700Ft-al, ha az adót, vagy egy részét a szolgáltató átterheli az előfizetőre. És itt ugye a cikk arról szól, hogy nemhogy megadóztatni kellene, hanem alanyi jogon kellene biztosítani mindenkinek az internetet... Namost ha a 1Tb/150000 Ft adót bevezetik az kb. 20évvel vetné vissza az internetezési szokásokat valóban ...)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.28. 11:20:32
  • mrzed001 #13
    Emberek felejtsétek már el azt a 700 meg 5000 Ft-ot. ILYEN NINCS BENNE, OLVASD EL A TÖRVÉNYTERVEZETET !!
    Azt a fidesz közeli firkászok találták ki, hogy tompítsák az 1TB / 150.000 Ft / hó pofáncsapást, amit az emberek hirtelen éreztek..
    Ha kéritek ide is bemásolom a HIVATALOS szöveget.
    Ismételem a gyengébbek kedvéért: NINCS LIMIT, se 700, se 5000 Ft !
  • Ragnaar #12
    +1 (Jah egyrészt a világító okostelefonos tüntetőkre gondoltam én is. Nem hinném, hogy a legszegényebb rétegből valók volnának..)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.28. 01:28:10
  • sedward #11
    700Ft az két buszjegy vagy egy hamburger ára. Hát nem fura hogy sokan 150 ezer Forintos telefonokkal (és hozzá való 15-20 ezres havi előfizetésekkel) a szolgáltató által fizetett adó tervezete ellen tiltakoznak amiről még pusztán vita folyik? Hogy van akinek 700Ft megterhelő, de a használt monitorát simán bevágja a székház ablakán?

    Közben az Együtt által javasolt alanyi jogon járó internetet ki fizetné ha nem mi? Mindenki fizeti majd még két másik internetét, amíg majd egyre többen jelentik át magukat az internetre "rászoruló" kategóriába?
  • Ragnaar #10
    Nem kifejezetten a kissebségiekre gondoltam. Elvileg van 3millió szegény ember Magyarországon. Az internetezést nem kell tanulni. Az informatikát, programozást stb. már inkább de ahhoz nem internet kell... Mikor én jártam iskolába még nem volt internet, számítógép se volt elterjedt, könyvtárak viszont már voltak akkor is, és vannak ma is (elvileg). A tüntetéseken, zavargásokon hány ilyen szegényt láttál a híradókban ? Én inkáb agresszív tiniket láttam akik szerint egy max. 700Ft/hónap díjemelésért utcai zavargásokban kell résztvenni, törni - zúzni. Ezek hol voltak amikor átlagban 5000 Ft-al csökkentették a rezsit háztartásonként ? Felcsút ? Lehet, hogy építészetileg kiemelkedő, de kell egy olyan stadion egy országba, ahol kb. 10 profi szintű focista van akik egyébként is külföldön játszanak ?
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.27. 23:17:19
  • gombabácsi #9
    hajrá újságírók, sűrűsítsétek csak a ködöt :D

    finneknél sincs ingyen net

    meg aztán mi is lenne az ingyen net? ne a zemberekkel fizettessék meg? :D
  • mrzed001 #8
    Szerintem fogalmad sincs, mekkora badarságot írtál. Vagy csak a kisebbségiekre gondoltál?
    Mert bizony igen, vannak a tisztességes szegény magyarok (na velük nem foglalkozik senki, mert nem cigányok).
    A gyerekeik okosak, tisztességesek, iskolában tanulják internetet, és talán a miskolci laptop osztás alkalmával párat magyarok is kaphattak (durván többségét persze nem ők)
    Na nekik igen is jó lenne az ingyen internet. Tanuláshoz.
    Sőt, én az összes mocskos rasszista "faji alapú" támogatást átirányítanám tehetség támogatásba, így a szegény de jól tanuló gyerek kapná a laptopot (valljuk be, főleg magyar, meg ha cigányba van pár ilyen, az is ugyanúgy)
    Ami a stadionokat illeti, nézd meg Felcsútot google maps-on. Na olyat se látsz sehol máshol az országba.
  • Ragnaar #7
    A megélhetési szegénynek pont fogalma nincs az internetről, és nincs is rá szüksége, aki meg használja annak pont mindegy az a 5000 (+700) Ft. Egyrészt ezért nem lehet ma Magyarországon komolyan venni az ellenzéket. Másrészt a stadionépítős megjegyzés viszont teljesen helytálló. Egy ilyen amatőr szintű sportágat ilyen mértékben támogatni... (Szerintem magyar csapat nemzetközileg jegyzett tornán kb. 25 éve nem ért el eredményt = amatőr színvonal)
  • mrzed001 #6
    Jogos, arra a részre gondoltam, hogy ott is 1Mbps a törvényileg előírt sávszél. De igen, ott fizetni kell érte.
  • MasterMason #5
    " lényegében teljesen a finn modell koppintása."

    Nincs a finneknél ingyen internet, alanyi jog az internet. Ez azt jelenti, hogy bárhol az országban biztosítani kell az internetelérést, hogy szerződést köthessen a júzer. Persze nem ingyen, hanem pénzért. Szóval ez a finn törvény csak arról szól, hogy minden helyen elérhetőnek kell lennie az internet szolgáltatásnak és nem pedig arról, hogy ennek a szolgáltatásnak ingyenesnek kell lennie.