Gyurkity Péter

Nem támogatja tovább a webOS-t a HP

A cég leállítja a meglévő termékek támogatását, kihúzva a szőnyeget a felhasználók alól.

Még szeptember elején adtunk hírt arról, hogy hamarosan új néven térhet vissza a viszontagságos életutat maga mögött tudó webOS platform, amely az elmúlt években többször is gazdát cserélt. Maga a mobil operációs rendszer immár az LG tulajdonában van, a HP azonban számos korábbi termék esetében garantálta azok szoftveres támogatását – eddig.

A HP annak idején még a Palm 2010-es felvásárlása révén jutott hozzá a szoftveres platformhoz, ez azonban nem bizonyult sikeres lépésnek – pontosabban, a cég soha nem tudta igazán eldönteni, hogy mihez is kezdjen az új leánnyal, valamint annak operációs rendszerével. A cégvezetés még 2011 nyarán döntött úgy, hogy leállítja a meglévő termékek forgalmazását, ez akkor a szoftver mellett a TouchPad családot és a felvásárolt vállalat korábbi termékeit érintette érzékenyen, bár ezek támogatása nem szűnt meg. Most bekövetkezik a vég, immár a támogatással is leállnak, ezzel pedig végképp kihúzzák a szőnyeget a megmaradt vásárlók alól.

A hivatalos oldalon azt olvashatjuk, hogy a hivatalos támogatás 2015. január 15-én áll le, ezzel gyakorlatilag minden fontosabb szoftveres funkció megszűnik az említett termékeken. A felhasználók nem tudnak majd új alkalmazásokat vagy szoftveres frissítéseket letölteni, a HP App Catalog ugyanis elérhetetlen lesz, emellett pedig nem áll majd rendelkezésükre a készülékek biztonsági mentése, illetve azok visszaállításának lehetősége. Az újonnan beszerzett példányok megfelelő konfigurálása, valamint az elvesztett jelszavak visszanyerése sem lesz lehetséges, vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy a cég valamilyen új hordozható eszköz megvásárlására kényszeríti azokat, akik mindeddig kitartottak.

Természetesen az operációs rendszer sem frissül tovább, ezzel pedig hamarosan magától a platformtól is elbúcsúzhatunk, bár ennek maradványai egyelőre az LG okostévéiben élnek tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!