MTI

Interneten árult kőbalta után nyomoznak Horvátországban

A horvát kulturális minisztérium feljelentése nyomán nyomozásba kezdett a helyi rendőrség, hogy kiderítse, ki kínált eladásra az interneten egy több ezer éves, valószínűleg illegális ásatásból származó kőbaltát, amelyről feltételezik, hogy a horvát kulturális örökség része.

A Jutarnji List napilap híre szerint a hirdetés feladója 150 000 kunát (6 millió forintot) kért a régészeti leletért, de felajánlotta, hogy elcserélné egy tengermelléki házra is. Miután a nyomozók megpróbáltak kapcsolatba lépni vele, a hirdetést visszavonták. A horvát törvények értelmében, amennyiben az illető be tudja bizonyítani, hogy a tárgy az övé, eladhatja azt, azzal a feltétellel, ha először az államnak ajánlja fel, és nem kínálja eladásra az ország határain kívül.

Nem ez az első kőbalta, amelyet a feketepiacon eladásra kínálnak, és nem is az egyetlen régészeti lelet a hirdetések között. A horvát kulturális javak védelméről szóló törvény szerint az eladó magas pénzbüntetésre számíthat, ha kiderül, hogy kulturális örökségről van szó. Húszezertől kétszázezer kunáig (800 ezer forinttól 8 millió forintig) terjedő pénzbírsággal is sújtható az a személy, aki nem jelent be olyan tárgyat, amely kiemelt értékkel bíró úgynevezett kulturális javakat jelöl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!