MTI

Pályázatot írt ki a bankszövetség az érintés nélküli fizetés elnevezésére

Magyarországon egyre népszerűbbek az érintésmentes bankkártyák és a technológia, a Magyar Bankszövetség ezért pályázatot hirdet ezeknek a bankkártyáknak és magának a fizetési módnak a megfelelő, egyszerű köznyelvi elnevezésére.

A bankszövetség pénteki budapesti tájékoztatóján elmondták: Magyarországon napjainkban 2,2 millió érintésmentes, vagy más néven érintés nélküli bankkártya van forgalomban, amely a teljes hazai bankkártya portfólió közel 25 százalékát teszi ki. A szövetség azért hirdette meg a pályázatot, hogy a bankkártya tulajdonosok és a kereskedők számára egyértelmű legyen, hogyan történik majd a fizetés a kereskedőhelyeken. Pályázatot bárki benyújthat, amelynek beadási határideje 2014. október 15., az eredményhirdetés október 31-én lesz. A részletes kiírás a bankszövetség honlapján olvasható.

Magyarországon a kereskedőhelyi, úgynevezett POS-terminálok közül már 35 ezer - a teljes POS-szám közel 40 százaléka - le tudja olvasni ezeket a plasztikokat, amelyeket idehaza napjainkban 13 kereskedelmi bank bocsát ki. Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója a tájékoztatón elmondta: világszerte 2,5 millió kereskedőnél lehet már fizetni ilyen bankkártyákkal, Európában 36 országban fogadják el az angol elnevezéssel "contactless" plasztikkártyákat, sőt 11 országban már mobiltelefonnal is lehet fizetni a kereskedőhelyeken, áruházakban.

Az érintésnélküli fizetési technológiát főleg a kis összegű fizetésre fejlesztették ki, ennek alapján Európában egy ilyen, átlagos tranzakció értéke 11 euró a MasterCard hálózatában. A régióban Lengyelországban minden harmadik, Csehországban minden második vásárlás egyérintéses módon történik. Magyarországon a kártyás tranzakciók nagyjából 15 százalékát már contactless módon bonyolítják az ügyfelek – a MasterCard-alapú ilyen jellegű fizetés angol elnevezése PayPass tranzakció, a Visa PayWave néven vezette be a megoldást a piacra. Európában a 90 millió Visa contactless kártya a teljes kártyaszám 50 százalékát teszi ki.

Kiss Ede, a Visa Europe országigazgatója szerint a hazai terminálok 25 százaléka tudja elfogadni a PayWave kátyákat is, a fejlődés szerinte mindenképp felgyorsul majd. Eölyüs Endre elmondta: a MasterCardnál az egyérintéses fizetés alapvető szabvánnyá válik 2020-ra, addigra az összes POS-terminált képessé kell tenni a PayPass kártyák elfogadásra, egyúttal 2016-tól új terminált már nem engednek üzembe helyezni az érintésmentes technológia nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!