Berta Sándor

Az Apple hosszú távú befektetésnek szánja fizetési szolgáltatását

A Pay szolgáltatást a bankok is támogatják, mert arra számítanak, hogy növelheti a tranzakciók számát és összegét.

Az Apple a múlt héten mutatta be a Pay nevű szolgáltatást, amely az NFC, a Touch ID, valamint a Passbook kiegészítésével működik. A Pay egyelőre kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban lesz elérhető októbertől. Most kiderültek az új szolgáltatás részletei: az Apple minden egyes olyan tranzakció után, amit a Pay rendszerén keresztül bonyolítanak le, 0,15 százalékos részesedést kap. Ez 100 dollár esetében 15 centet jelent. A The Financial Times tudósítása alapján a pénzt a bankok és a hitelkártyákat kibocsátó vállalatok utalják majd át a kaliforniai konszernnek.

A fizetési adatokat titkosítva tárolják, tokeneket használ a rendszer egyszeri kódokkal, a telefon kártyaadatokat nem tárol. Minden információt kizárólag a felhasználó, a kereskedő és a bank láthat, az Apple nem. A készülék elhagyása esetén a kifizetések felfüggeszthetőek, a bankkártyát nem kell lemondani. Dickson Chu, az Ingo Money nevű vállalkozás beszerzési vezetője szerint ezzel a lépéssel az Apple egyértelműen lépéselőnybe kerül a vetélytársaival szemben. Chu korábban a PayPal és a Citigroup munkatársa is volt, az utóbbinál részt vett a Google Wallet kifejlesztésében. Számára meglepő, hogy az Apple valami olyasmivel tudott előállni, amire a Google nem igazán tud reagálni.


A The Financial Times szerint a szolgáltatást támogatók listája lenyűgöző: a Pay rendszere mögé állt a 11 legnagyobb egyesült államokbeli bankkártya-kibocsátó, amelyek a tengerentúli piac 83 százalékát uralják. A Pay, vagyis az iPhone segítségével több mint 220 000 amerikai üzletben lehet majd vásárolni, köztük a Walgreens és a McDonalds éttermeiben is. A bankok egyelőre nem tekintik közvetlen vetélytársuknak az Apple-t. Az egyik neve elhallgatását kérő bankmenedzser ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy még mindig ők vannak az utalások középpontjában, ugyanakkor készek lemondani a forgalmuk egy részéről, mert azt remélik, hogyha a Pay elterjed akkor nő a tranzakciók száma és a forgalom.

A cég szerint a szolgáltatás sokkal nagyobb védelmet nyújt a csalásokkal és ezáltal a veszteségekkel szemben, mint más fizetési módszerek. A Pay rendszeréhez kapcsolódó minden bank- és hitelkártyát ellátnak egy egyedi eszközszámlával, amit titkosítanak, majd az egészet eltárolják az új iPhone készülékek és a Watch okosóra Secure Element nevű chipjében. Minden egyes fizetési folyamatot egy egyszer használatos egyedi számmal engedélyeznek. Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg szinte ismeretlen az Európában általánosan használt chip- és PIN-kód rendszer, de a MasterCard és a Visa nem is szeretnék ezt már elterjeszteni. Bejelentették, hogy 2015-től nem térítik meg a hitelkártya-csalási eseteknél azokat a károkat, amelyek amiatt keletkeztek, hogy a kereskedő nem alkalmazta a chip- vagy a PIN-technológiát.

Persze a szolgáltatásnak hátránya is van bőven: a Pay az iPhone 6-oshoz van kötve, azaz androidos vagy más készülékekkel nem működik, de a régebbi iPhone-okkal sem. Elfogadáshoz POS terminál kell legyen a boltban, és egymásnak sem tudunk pénzt küldeni, így ha például kölcsön akarunk kérni, marad a múlt évezred technológiája, a banki átutalás, díjakkal és illetékkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #7
    Azt ugye tudod, hogy a Google "robotautoit" nem ok epitettek, hanem csak atalakitottak? Ilyen alapon az Apple uj epuletet is idevehetjuk, mert azt is az Apple "gyartja". Raadasul ok is gyartanak kabeleket, meg egeret, meg "tucatnyi kiegeszitot", mint a Microsoft. De ha nagyon szorszalhasogatni akarsz, akkor vegyuk csak minden cegnel a komolyabb beveteltermelo termekeket... na, ezek mindenhol rafernek egy asztalra.
  • pixx #6
    Nem vagy túl tájékozott a technika világában azt látom.
    Facebook hogyan jön ide, ők nem gyártanak semmit, max az OR-t, miután megvették.

    Ms és Google gyárt, és bizony nem férnek el az asztalon, főleg a Google robotautói, térfényképező eszközei stb.. :D Az MS meg tucatnyi kiegészítőt gyárt a számítógéphez, a kábeltől kezdve, az egéren át, az asztal nagyságú surefacig.

    Szóval vicces, amit mondasz csak éppen nettó baromság :D
    Utoljára szerkesztette: pixx, 2014.09.18. 12:43:04
  • Papichulo #5
    egy asztalon elfér az összes termékük, és 180 milliárd dollár a bevételük. Nincs cég, aki ezt elmondhatja magáról.

    Nem mintha a Microsoft, a Facebook vagy a Google termekpalettaja ne ferne el, sot... bar ok bevetelben nincsenek meg itt.
  • Papichulo #4
    látatlanban is az utóbbit választanám

    Ilyen egy igazan bolcs ember. Szinte semmit sem tud rola, de mar iteletet mond :)
  • Sir Quno Jedi #3
    látatlanban is az utóbbit választanám, köszi. :D
  • pixx #2
    Ez atom jó volt :D
    Ahogy Tim Cook mondta múlthéten egy asztalon elfér az összes termékük, és 180 milliárd dollár a bevételük. Nincs cég, aki ezt elmondhatja magáról.
    Szóval sz_rnak ők az androidra meg a többire.

    Apple sose oszt meg semmit. Ezt már mindenki tudhatná.
    Itt 2 választás lesz:
    1.Vagy veszel egy iphone-t és használod a rendszert
    2. Vagy nem veszel és nem használod.

    .


  • endrev #1
    A részesedésük miatt érdekükben állhat ezegyszer kivételt tenni, és a technológiát licencre bocsátani a Google-nek és a többieknek... Remélem így lesz, mivel ez esetben tényleg elterjedhet a technológia, és valódi korszakváltást hozhat.