Berta Sándor

Az Apple Watch nem helyezi nyomás alá a svájci óragyártókat

A svájci óragyártók egyáltalán nem tartanak a kaliforniai óriáscég új termékétől.

"Nem igazán aggaszt az Apple Watch bejelentése. A bemutató időpontja - a megjelenésig ugyanis még négy hónap telik el - megmutatta, hogy az Apple éppúgy rendkívül ideges, mint a többi mobil eszközt gyártó cég. Miután a verseny ezen a piacon egyre keményebb, így a vállalat úgy érezte, hogy muszáj új üzleti területeken is megjelennie. Nekünk viszont nem kell a fogyasztói elektronikában megjelennünk. Nincsenek olyan terveink, hogy mobiltelefonokkal foglalkozzunk. Ez egy másik üzlet."

"Ránk, ahogy a teljes svájci óraiparra sem nehezedik nyomás az okosórák miatt, sokkal inkább zavar minket az erős svájci frank. De az olyan márkák, mint a Swatch és a Tissot megérezhetik az Apple és a többi informatikai társaság jelenlétét ezen a piacon. Amennyiben az okosórák valóban jelentős dologgá válnak, úgy a Swatch és a Tissot számára is ott lesz az esély. Amennyiben arról lesz szó, hogy az órákba kiegészítő funkciókat kell beépíteni, akkor a legjobb helyzetben vagyunk. Ismerjük az elemeket, a mikrochipeket és a kijelzőket. A fő munkánk a szép órák készítése. Ezzel sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint az IT-gyártók" - jelentette ki Nick Hayek, a Swatch Group vezérigazgatója.


A menedzser kiemelte, hogy látnak esélyt az óraüzlet bővítésére. Semmiről sem maradtak le és egy olyan terméket dobnak majd piacra, amely mindenképpen hasznos lesz a felhasználóknak. A Swatch Touch jövő nyáron érkezhet.

Jean-Daniel Pasche, a Svájci Óraszövetség elnöke szintén nem tart a Watch térhódításától. Szerinte az Apple órája inkább kiegészítő, mint konkurens termék. Meggyőződése, hogy a méretcsökkentésben, a mikrotechnikában és az elektronikában szerzett tapasztalataiknak köszönhetően képesek lesznek belépni erre a piacra, és az elsősorban kereskedelmi kérdés lesz, hogy erre a lépésre valóban sor kerül-e majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Svlad Cjelli #18
    Gyerekek, ne legyetek mar butak! Amikor az iPhone megjelent senki sem gondolta volna, hogy a vilag legismertebb es legsikeresebb okostelefonja lesz. Minden egyes evben amikor bejelentik az uj iPhone-t, az Apple uj rekordot dont elorendelesek es eladas formajaban. Es ez igy megy 2008 ota emberek!

    Ez az ora akkor siker lesz, hogy masfel ev mulva minden harmadik iPhone tulajdonos ezzel fog rohangalni a kezen. Ez egy uj trend.

    Igazabol ha az Apple egy WC-et fejlesztene az is kibaszott siker lenne...

    Ez van.
  • SupraMKIII #17
    ... sem. Mármint az óra gyártókat SEM helyezi nyomás alá...

    Gyerekkorom óta várom, hogy legyen valami hasonló kütyü, ami HASZNÁLHATÓ. Ez nem az...
    Szerintem eddig az egyetlen, ami nem ékszer, játék vagy designcucc, az a samsung koncepció, ami mellékesen teljes értékű telefon - tehát végre le lehet tenni az egyébként nagyon hasznos, de brutál méretűre nőtt, telefonnak becézett hordozható számítógépeket.
  • harmi2009 #16
    A Swatch-ot nem kell félteni., az egész svájci óra alkatrész gyártás a kezükben van. A nagy neves márkáknak szinte kötelező tőlük vásárolni.
  • M2 #15
    Hát a kütyük már csak ilyenek, van aki számára semmi értelme, az nem vesz.
    Van aki meg megveszi és boldog vele.

    Az Apple Watch annyit tud, hogy nem kell előszedegetni a telefont, ott van egyből a szükséges infó az ember szeme előtt. Plusz fizetni lehet vele (majd). Plusz mér pár egészségügyi adatot.

    Nagy előnye lesz, hogy megint egy nyílt platform és sok fejlesztő jön majd ki olyan ötletekkel, amikre most nem is gondolunk.

    Ezektől függetlenül én se veszek. Még.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2014.09.15. 10:03:31
  • CairoJack #14
    Igen, csak szerintem nem sok értelme van +1 kütyünek, amit naponta kell tölteni, semmivel sem tud többet, mint egy telefon (ellenben jóval kevesebbet tud), a kijelzője jóformán semmire sem használható, olyan kicsi, 1-2 évente cserélheted, és hozzá mocskosul drága. Stb.
    Sokan szokták még a fittnesz vonalat kiemelni, erre én csak röhögök és szánakozok. Aki egészségesebben akar élni, esetleg fogyni akar, annak nincs szüksége okosórára, csak az elhatározásra, az akaratgyenge népeknek meg semmi nem használ. 1-2 hétig talán, ha már kiadott érte 100+ pénzt, utána megy a levesbe a nagy elhatározás.
    Szóval szvsz marginális a létjogosultsága egy ilyen cuccnak.
    Persze majd az idő eldönti.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.09.15. 09:38:16
  • M2 #13
    Segítek, mert páran jól láthatóan nem értik a dolgot: az Apple Watch egy technológiai kütyü.
    Nem ékszer és pláne nem befektetés!

    Órának annyiban nevezhető, hogy tudja az időt is mutatni és úgy kell hordani, ahogy a karórákat.

    Kinézetre megpróbáltak neki egy középutat választani, hogy némi variálással ne legyen túl ciki felvenni. Szerintem ezt jól megoldották.

    A fentiek alapján csak a svájci (és nem kicsit a japán) tömegóragyártókat veszélyezteti (például Swatch), mert ezeknek a vásárlói könnyen váltanak majd át egy sokkal okosabb cuccra. Itt nagyon nagyot hibáznak a gyártók, ha azt hiszik, hogy ők is képesek egyből kirántani a zsebükből hasonló rendszert.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2014.09.15. 08:43:57
  • culas25hc #12
    Szerintem aki manapság még hord órát, az ékszerként tekint rá, és nem mint fontos időmérő eszközként. Egy komoly ékszert pedig senki nem fog lecserélni egy pár éven belül eldobható műszaki kacatra. Akik régen pár ezer forintos órát hordtak azok már rég a telefonjukon nézik az időt, legfeljebb ők fognak most ismét "órát" hordani.
    Persze nekem nincs bajom az okosórákkal, én is elfogadnék egyet ha valaki hozzá vágná (na nem ezt, hanem mondjuk a moto360-at), de nem a régi órám helyett.
  • CairoJack #11
    Iszonyat ronda ez az cucc. Arra sem vinne rá a lélek, hogy órának nevezzek egy olyan terméket, aminek 2-3 év a élettartama, aztán kuka. Hülyeség ez az egész.
  • who am I 7 #10
    Az élettartamban egyetértek, de miért gondolod, hogy ez itt, egy technológiai világban, fejlődésben szempont? Szerintem, ez már egyáltalán nem szempont, az innováció világában....hogy 20 évig használj egy okosóárt :D Vicces is lenne...istentudja, miket fognak tudni 10 év múlva..és lehet, h azt fogom mondani, h sokkal hasznosabb, mint az egyszerű de 1000évig klattyogó órák. De ezt majd kiderül...hát ennyi.
  • Caro #9
    Az okostelefonok azért terjedtek el, mert telefonra minden embernek "szüksége" van/volt. Ehhez kínáltak extra funkciókat, ami praktikus volt, jól jött.
    De az okostelefonok előtt is ott voltak a PDA-k, amik közel sem aratták le a piacot. Az embereknek nem kell minden kacat. Órát én is több, mint 10 éve hordhattam utoljára. De nem azért, mert a telefon kiváltotta, hanem mert nem volt rá szükségem (van óra épp elég helyen). A hasznosságát egy ilyen eszköznek én megkérdőjelezem.
    A gyártók majd hangsúlyozni fogják az előnyöket, ez a dolguk, mert az okostelefon piac telítődik, és más területen kell produkálni az eladásokat, de azért ne kajáljunk be mindent.