SG.hu

Megnégyszerezik a hazai szuperszámítógépes kapacitásokat

A beruházáshoz a Magyar Állam és az Európai Unió közel kétmilliárd forintos támogatást biztosít.

Informatika, azaz az információ elektronikus keletkezése, továbbítása, feldolgozása és hasznosítása nélkül ma már elképzelhetetlen az életünk. Az ágazat gyors ütemű fejlődése a szakterülettel foglalkozó szakembereket naponta újabb és újabb kihívás elé állítja. Ráadásul az egyszerű asztali gépek, pc-k mellett ma már a számítógépek új generációja, az úgynevezett szuperszámítógépek is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Az ágazat jelenlegi eredményeiről, lehetőségeiről és céljairól egyeztettek a szakterület érintettjei Debrecenben, az „Informatika a felsőoktatásban„ elnevezésű konferencián.

Míg akár egy évszázaddal ezelőtt is sokkal lassabban zajlott az informatika fejlődése, ma már a felgyorsult világunk elvárása, hogy ez a terület is dinamikusan kövesse a fogyasztói igényeket, és újabb és újabb szolgáltatásokkal, lehetőségekkel könnyítse meg a mindennapi életünket. Az informatikai újdonságok kiemelt fontossággal bírnak a felsőoktatás területén is. Hiszen míg egy laikus felhasználó leginkább információközlésre, gyűjtésre és továbbításra használja a számítástechnika adta lehetőségeket, addig a kutatói oldal számára elengedhetetlen munkaeszköz az informatika nyújtotta fejlesztések színes tára.

A különböző gépezetek, és technikák között is különös szerepük van az úgynevezett szuperszámítógépeknek. Ezek a rendszerek nem csak szuper gyorsak, szuper nagyok, de szuper sok módon, és területen könnyítik meg a tudományos kutatásokat, fejlesztéseket. "Szuperszámítógépeket ma már a tudományos kutatások szinte összes területén használnak. Ilyen eszközöket használnak a gyógyszerkutatásban, új hatóanyagok kikísérletezésére, ilyen eszközökkel elemzik a világűrből jövő jeleket Föld-típusú bolygók után kutatva, vagy ilyen eszközökön végzik a meteorológiai szimulációkat is.”- nyilatkozta Stefán Péter, projektkoordinációs igazgató-helyettes.

Ám nem csak a tudományos életben megkerülhetetlen tényező a szuperszámítástechnika. Ahhoz, hogy az ipar ágazati szereplői versenyképességüket és gazdaságosságukat fenn tudják tartani, hatékony és gyors eszközökre van szükségük. Hazánkban jelenleg is zajlik egy ilyen projekt. A „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” elnevezésű beruházás révén 2014 végéig megnégyszereződik e téren a magyarországi összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a magyarországi rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen.

„A szuperszámítógép rendszerek fejlesztése közel 14 éves múltra tekint vissza idehaza, az első rendszert 2001-ben adtuk át. Jelenleg három nagy intézményben, a Debreceni Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen található összesen 53Tflop/s számítási kapacitású elosztott rendszer. E kapacitást szeretnénk a jelenlegi fejlesztésünk keretei megnégyszerezni, mintegy 200Tflop/s számítási és legalább 7Pbyte adattárolási kapacitású rendszert létrehozva.”- hangsúlyozta Stefán Péter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #1
    Kérdés hogy natíve, produktíve és (legalábbis tudományos szempontból profitábilisan) effektíve kihasználják-e? Mert ha nem, akkor puszta pénzkidobás.