Berta Sándor

Elemzi a játékot a teniszütőbe épített szenzor

A teniszjátékosok hamarosan kiértékelhetik majd a játékukat és javíthatnak rajta.

Egyre több sportágban használnak a sportolók korszerű eszközöket, hogy elemezzék a játékukat és javítsanak a technikájukon. A Sony a teniszezőknek akar segíteni, ezért piacra dobta a Smart Tennis Sensor (SSE-TN1W) nevű eszközt, amit a teniszütők nyelébe szerelnek be. Ehhez előbb el kell távolítani az ütők nyelét lezáró, gyártói logót ábrázoló fedelet, ezután kerül be egy különleges gyűrű, amelyben elhelyezik a körülbelül 3 cm méretű szenzort, ami minden lehetséges adatot képes feljegyezni.


Az érzékelő számolja többek között az ütéseket, továbbá azt, hogy a teniszező mekkora sebességgel lendíti az ütőjét. Ezekből kiszámítható, hogy, hogy milyen sebességűek az ütések és milyen a labda útja. A szenzor súlya mindössze 8 gramm és azt is képes érzékelni, hogy a labda pontosan hol találja el az ütőt. Emellett jól megkülönböztethetővé válnak az egyes ütéstípusok is.

Az összegyűjtött adatok Bluetooth-kapcsolaton keresztül és valós időben továbbíthatók okostelefonra és tabletre egyaránt, méghozzá az eszközhöz tartozó alkalmazás segítségével. Az információkat felhasználva nem csupán statisztika készíthető, de lehetőség van arra is, hogy az adatokhoz szinkronban egy videófolyamot párosítsanak. A megoldás támogatja a 4.1-es vagy frissebb Androidot, illetve a 6.1-es vagy újabb iOS-t.


Akinél éppen nincs ott a mobil készüléke, az átmenetileg az érzékelő beépített memóriájában is megőrizheti az információkat, legfeljebb 12 000 ütés adatai tárolhatók el így. Aktivált Bluetooth-kapcsolattal a por- és vízálló szenzor körülbelül másfél órán át működőképes, ezután ki kell venni a teniszütő nyeléből és fel kell tölteni. A töltési idő körülbelül 2 óra. A Smart Tennis Sensor jövő januártól lesz elérhető, először az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Az eszköz kompatibilis a vezető teniszütőgyártók (Wilson, Prince, Yonex) termékeivel, a bevezető ára kereken 200 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!