Berta Sándor

Nehéz pénzügyi helyzetbe került a BSI

Példátlan helyzettel szembesült a német kormány kommunikációját biztosító szervezet.

A Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) komoly anyagi nehézségekkel kénytelen szembenézni. A helyzet egy több tízmillió eurós összeg befagyasztása utána vált rendkívül súlyossá. A pénzt a német szövetségi parlament vonta el megszorítási és kockázatvédelmi okokból. Ezért minden szövetségi hivatal kizárólag akkora összeget költhet el, amit sikerült a tavalyi költségvetéséből megtakarítania.

Kiszivárgott, hogy a hivatal kizárólag az alapvető feladatát képes ellátni, ami a német kormányzati kommunikációs hálózatok biztosítása. Csak a működéshez elengedhetetlenül szükséges összegek költhetők el, ezenkívül gyakorlatilag minden más projektet leállítottak. Ezek többsége olyan program volt, amiben a BSI a feladatok végrehajtása során külső partnerekkel működött együtt. Egyaránt voltak köztük az adatbiztonság javítását célzó és a vállalatok számára ajánlott védelmi szabványokkal kapcsolatos kezdeményezések.

A parlament intézkedése keményen érinti a BSI-t, mivel a hivatal így csak összesen 28 millió euróhoz nem tud hozzáférni, ez az egyharmada a 80 millió eurós éves költségvetésének. A megszorításokat a BSI felügyeletét ellátó szövetségi belügyminisztérium szóvivője nem akarta megerősíteni, igaz, nem is cáfolta. Csak annyit mondott, hogy a szaktárca jelenleg is vizsgálja a parlamenti döntés hatásait.

Dr. Reinhard Brandl, a CSU parlamenti képviselője felszólította a szövetségi belügy- és a pénzügyminisztériumot, hogy keressenek megoldást a helyzetre és egyetlen projektet sem szabad veszélyeztetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!