MTI

Elfogatóparancsot adtak ki a kuruc.info tulajdonosa ellen

Elfogatóparancsot adtak ki az Egyesült Államokban a kuruc.info szélsőséges hírportál domain nevét bejegyző és birtokló Varga Béla ellen, aki állítólag Kanadába menekült az amerikai hatóságok elől a The Press Democrat című kaliforniai híroldal cikke szerint.

Az 51 éves amerikai-kanadai kettős állampolgár ellen zaklatás és halálos fenyegetések gyanúja miatt folyik eljárás. Az elfogatóparancsot azután adták ki, hogy Varga két alkalommal sem tett eleget az ügyben eljáró San Franciscó-i bíróság idézésének. A férfit korábban egyszer már őrizetbe vették az ügyben, 250 ezer dolláros (56,7 millió forint) óvadék ellen májusban engedték ki, azóta szabad lábon védekezett.

Varga ellen azért indult büntetőeljárás, mert zaklatta a kuruc.info ügyében az Egyesült Államokban pert indító Tett és Védelem Alapítvány ügyvédjét. A perrel - amelyben Vargát tanúként idézték be - az alapítvány a hírportál lekapcsolását akarja elérni, illetve azt próbálja kideríteni, hogy kik a szerzői és szerkesztői a kuruc.info hírportálnak. Varga ebben az ügyben sem jelent meg a bíróság előtt. The Press Democrat is azt írta, hogy Varga elhagyta korábbi lakhelyét, a kaliforniai Healdsburgot, és Kanadába ment. Korábbi lakhelye leégett. Ügyvédje nem kommentálta a híreket.

A Tett és Védelem Alapítvány által indított perben egyébként a kuruc.infónak szerverszolgáltatást nyújtó Cloudfare céget is beidézte a San Francisco-i körzeti bíróság. A cég a The Press Democratnak azt mondta, együttműködik a hatóságokkal az ügyben.

Varga Béla 2012 szeptemberében tagadta, hogy ő lenne a kuruc.info tulajdonosa. A tulajdonos kilétét ugyanakkor nem fedte fel, arra hivatkozva, hogy Magyarországon "üldözik" a weboldalt. Azt viszont elismerte, hogy ő jegyeztette be a honlapot az Egyesült Államokban. Varga közölte, hogy a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára, amelyet nem ő kezel. Jobbik-szimpatizánsnak vallotta magát és nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a kuruc.infóban közöltekkel, de azt állította, semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. Arra a kérdésre, hogy személy szerint fenyegetett-e meg embereket, nem válaszolt. 2012 júliusában Orbán Viktor kormányfő amerikai kongresszusi képviselőknek írt levelében kért segítséget a hírportál elleni fellépéshez. A miniszterelnök azt írta, "az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért" - zárult Orbán Viktor 2012-ben írt levele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sirpalee #18
    Te milyen sötét vagy... Állatkertben kéne mutogatni.
  • halgatyó #17
    Így gyilkolják le az igazság hangját ebben a democsokráciában.
    Remélem, találnak helyet még a világban, az USA háta mögött bujkáló világszemetje háttérhatalom mancsai nem érnek el mindenhová.
    Ez a mocsokrendszer, a világ eddigi legaljasabb és leghazugabb rendszere szerencsére repedezik. Assange, Snowden és még sokan sokat tettek ezért, sok esetben személyes áldozatot is vállalva.
    Azok, akik naponta a pofánkba hazudnak, és nem bírják eltűrni, hogy valakinek más véleménye legyen (igen: a szupertoleránsok), és nem bírják elviselni, hogy ne imádják őket, cserébe a tengernyi aljasságért és gaztettért, EZEK most kinyújtották kezeiket az igazság hangjának elnémítására.
    El fog jönni az idő, amikor ezeket állítják fel a kényelmes székeikből, és felelniük kell majd minden mocsokságukért. Bárcsak megérném!
  • vaktyuk12 #16
    Igen igazad van! Be kell zarni minden olyan platformot ahol nem a Te altalad elfogadott velemeny hallatszik. Elsosorban Neked az internet hozzaferesedet kellene blokkolni aztan a radiot csak egy zene es reklamcsatornara allitani es vegul a televiziodat is csak a Teletabi csatornara kellene allitani. Akkor talan kieheznel olyan informaciora is ami a teletabi show-val telerakott fejedet talan arra is elforditja amit esetleg nem azokbol a platformokbol jon. Egyebbkent meg a hivatalos mediat nezd es foleg a Gyozike show-t meg a Bigbranert az biztos kielegit.
  • Bogyee #15
    Nem tudom te ennyire sötét vagy esetleg csak tényleg nem fogod fel.
    A nav nem egy oldalt blokkolt le a napokban és amiket letiltott azok -sem- Magyarországon voltak.

    De mindegy is.
  • sanyicks #14
    nagy az akarat, feri és viktor is sírt már az amcsiknak egy sort.

    Csak mivel a szerver nem magyarországon van hostolva hanem az USA-ban, nem tehetnek semmi olyat mint amit a NAV tett a napokban egy magyarországon hostolt oldallal...
  • sirpalee #13
    Te vagy a célközönség akkor. Úgy látszik fel sem fogod, hogy az effajta "viccelődések" és bizonyos tények elhagyása már mekkora kozmetikázásnak számít. Vagy szerinted egy hírportálnak szerepe a gyűlölködés és a feszültség keltése?
  • Bogyee #12
    Sőt a többi oldal is amit blokkolni fognak a világ másik végén van.
  • Bogyee #11
    Legalább ne írj hülyeségeket :)
    Sem a betclic sem a bet-at-home nem Magyarországon volt.
  • sanyicks #10
    most írtam le hogy azért nem tudják bezárni a kurucot, mert nem magyarországon van hostolva, amit lekapcsolt a NAV az magyarországon volt hostolva, ezért tudta megtenni...
  • sanyicks #9
    kozmetikázás nem, max annyi hogy kiszínesítik vicces kifejezésekkel pl "tetűhintás", vagy "jordánpozitív" "vajonkik", és egy kis céltalan gyűlölködéssel, de a lényeg az megmarad, torzulás nélkül. Egy index és egy kuruc.info összevetéséből már ki is jön az igazság. Külön külön kevés.