MTI

Még gyorsabb lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Korszerűsítik Kínában a világelső szuperszámítógépet, amely így a korábbinál is gyorsabb lesz - jelentette be a Nemzeti Szuperszámítógép Központ.

A Tienho-2 (magyarul Tejút-2) szuperkomputer továbbfejlesztése két lépcsőben valósul meg. Nyáron az alaprendszert frissítik, amelynek köszönhetően a szerkezet átlagos számítási sebessége a jelenlegi 54-ről másodpercenkénti legalább 100 petaflopra nő majd. Ez azt jelenti, hogy minden egyes másodpercben 100 ezer milliárd számítás elvégzésére lesz képes.

A frissítés szeptember elejéig tart, ám a Tienho-2 ez idő alatt is üzemben marad és továbbra is képes lesz magas szintű számítási és elemzési feladatok megoldására - mondta a szuperszámítógép központjának vezetője a Hszinhua hírügynökségnek. A korszerűsítés második lépcsője jövőre következik, az a számítógép hardverét érinti. Akkor a számítógép "agyát" cserélik le részben, kizárólag kínai gyártású chipeket felhasználva.

A Tienho-2-t a közép-kínai Csangsa városában lévő Kínai Haditechnológiai Egyetem szakemberei fejlesztették ki, a gép jelenleg a dél-kínai Kuangcsou városának szuperszámítógép-központjában van. A kínai szuperszámítógép elsősége vitathatatlan: csaknem kétszer gyorsabb a második helyen álló, amerikai fejlesztésű Titannál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sirpalee #10
  Nem egyértelmű?
 • duke #9
  "Korszerűsítik Kínában a világelső szuperszámítógépet,"

  A jelenlegi mobil telefonok teljesitmenye megegyezik a 90 evek kozepi szuperszamitogepek teljesitmenyevel. 20 ev mulva ez is csak egy mobiltelefon lesz.
 • KopaszIsten #8
  Először azt beszéljük már meg, hogy melyik állításommal nem értesz egyet!
 • sirpalee #7
  Melyik főiskola ez?
 • KopaszIsten #6
  Igen.
  Te esetleg nem így tudod?
 • sirpalee #5
  Ezt tanítják fősulin? :D
 • sirpalee #4
 • KopaszIsten #3
  Helyesbítek, mert nem működik a szerkesztés...

  Nem öt, hanem négy művelet: 5+5+5+5+5=5*5
 • KopaszIsten #2
  Én meg kiegészíteném azzal, hogy a processzor csak bináris számokat tud összeadni! Semmi másra nem képes, viszont ezt nagyon gyorsan. (Minden matematikai művelet levezethető összeadással...) Ez azért nem mindegy, mert így a processzornak az 5x5 például nem egy művelet, hanem öt... (Persze azért még így is gyors, de a fentieket nem mindenki tudja, és hátha tudtam valakinek újat mondani. :))
 • sirpalee #1
  Újságírás csúcsa..

  Először is, Flops-ot szoktak használni, mikor megadják valaminek a sebességét (tehát a másodpercenkénti szó felesleges), másodjára pedig ez nem egyezik meg 100 ezer milliárd művelettel. Ennyi lebegőpontos műveletet (ami tipikusan összeadás és/vagy szorzás, a számítás szót meg teljesen másra használják) a maximuma.