MTI

Vizsgálat indul a Facebook lélektani kísérlete ügyében

Vizsgálatot indít az ICO brit adatvédelmi hivatal annak kiderítésére, hogy a Facebook megsértette-e az adatvédelmi törvényeket, amikor 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot egy vitatott pszichológiai kísérlet keretében, amelynek majdnem 700 ezer felhasználó volt tudtán kívül a részese.

Az Information Commissioner's Office (ICO) közleményben jelentette be, hogy kivizsgálja az ügyet. A Facebook szerint gondoskodtak a felhasználók adatainak megfelelő védelméről. "Boldogan válaszolunk az adatvédelmi iroda bármely kérdésére" - fogalmazott közleményében Richard Allen, a Facebook illetékese. Mint aláhúzta, egyértelmű, hogy az embereket felzaklatta ez a tanulmány és ezért vállalják a felelősséget, továbbá levonják az eset tanulságait. A Financial Times és a The Register beszámolója szerint az ügy kivizsgálása során az ICO felveszi a kapcsolatot az írországi adatvédelmi hivatallal, a Facebook európai főhadiszállása ugyanis Dublinban van. Az illetékes francia hatóságok szintén vizsgálatot indítanak az ügyben.

A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közreműködésével végzett kutatás során a Facebook 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot, azaz befolyásolta, hogy milyen érzelmekkel találkozzanak a felhasználók. Csaknem 700 ezer Facebook-használó volt tudtán kívül részese a tesztnek. A vizsgálatot az amerikai tudományos akadémia folyóiratának eheti számában (PNAS) ismertették. A tanulmány szerint azok a felhasználók, akik hírfolyamukban kevesebb negatív történettel találkoztak, maguk is kisebb eséllyel írtak negatív híreket magukról, és fordítva - adta hírül a BBC News.

A kutatás célja annak megfigyelése volt, hogy "változtatnak-e a felhasználók a posztolási szokásaikon attól függően, hogy milyen érzelmekkel találkoznak barátaik hírfolyamában". A vizsgálatot heves kritika érte amiatt, hogy a felhasználók nem voltak tudatában annak, hogy részt vesznek a tesztben. A tanulmány védelmében a közösségi portál elmondta, hogy "egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DontKillMe #1
    Nincs mit vizsgálni. Azelőtt módosították az adatokat, mielőtt az ÁSZF-ben ezt rögzítették volna.