Berta Sándor

Az okostévés alkalmazások felé nyit a Mozilla

A Google tévébe dugható, és azt "felokosító" USB-készüléke, a Chromecast ugyan elterjedt, de számos korlátozás sújtja.

A Mozilla egy olyan eszközt akar létrehozni, amely megfelelő alternatívát kínálhat az IT-óriás tavaly júliusban bemutatott termékével szemben. Christian Heilmann, a szervezet fejlesztője már be is mutatta a Twitteren az egyik prototípust, mely természetesen a Firefox OS platformra épül.

A Mozilla egy ideje együttműködik egy meg nem nevezett hardverpartnerrel. A tervezés kiemelt szempontja, hogy a készüléket ne fogják vissza különböző korlátozások. Mindez azt jelenti, hogy a kütyü a natív alkalmazások mellett az Android-, az iOS- és a Chrome-programok, továbbá számos formátum használatát is támogatja. Több Chromecast-alkalmazással is kompatibilis lesz, azaz a YouTube éppúgy használható vele, mint például a Google Play Music.

A cél az, hogy a fejlesztők ne csupán a saját alkalmazásaikat fejleszthessék ki, hanem saját hardvereket készíthessenek és más gyártók termékeire, például a Windows Phone platformra is átvihessék a különböző funkciókat. A projektet a Mozilla eddig nem mutatta be és azt sem lehet tudni, hogy a termék milyen néven és mikor jelenhet meg a piacon, illetve mennyibe fog kerülni. A projektet régóta ismerő újságíró, Janko Roettgers szerint a Chromescast-rivális hamarosan megjelenhet a boltokban.

Időközben a Mozilla egyik szóvivője cáfolta, hogy a projekt a szervezethez tartozna és hogy ilyen eszközt fejlesztenének. Hozzátette: a Firefox OS nyílt platform, amely minden cég számára nyitott, így lehetővé teszi, hogy a segítségével korlátozások nélkül bármi elkészíthető legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #1
    Nekem van egy androidos stick-em, az eleg tokeletes, ilyen chromecastra nem tudom mi szukseg lenne...