HENT hírlevél

Előre fenyeget a FIFA esetleges VB streamelés miatt

Abban a reményben, hogy ezzel korlátozni fogja a világbajnokság alatt illegálisan elérhető meccseket, a FIFA előzetes figyelmeztetéseket küldött több olyan oldal tulajdonosának, ahol akár csak linkként is elérhetőek sportesemények streamjei. A labdarúgó szervezet büntetőjogi felelősségükre figyelmezteti a weblap tulajdonosokat - írja a torrentfreak.com.

Míg a legtöbb ember hivatalos műsorszolgáltatókon keresztül nézi a mérkőzéseket, sokan vannak azok is, akik jogosulatlan forrásokra támaszkodnak. Ezek a források az úgynevezett"kalóz" streamek, amelyek több tucat oldalon keresztül elérhetőek, a népszerű sportesemények alatt több milliós nézettséget generálnak maguknak. Ez tüske a Labdarúgó Szövetség oldalában, ezért a FIFA több steameléshez kapcsolódó oldal tulajdonosát megkereste az elmúlt napokban. A levélben, melyet a szervezet jogi igazgatója, Marco Villiger és kollegája, Jörg Vollmüller írt alá, arra kéri az üzemeltetőket a FIFA, hogy tegyenek meg mindent a streamek eltávolításának érdekében. Azokat, akik ezt elutasítják, büntetőjogi felelősség terheli.

"Szolgáltatásuk jellege miatt attól tarunk, hogy nagyszámú felhasználó fogja az önök honlapját a 2014-es Brazíliai FIFA Világbajnokság alatt streamek létrehozására, terjesztésére és/vagy linkelésére használni az interneten. Azt szeretnénk, hogy minden jogsértő streamet azonnal azonosítsanak és eltávolítsanak, függetlenül attól, hogy az nyilvánosan megtekinthető, vagy a honlap privát részén érhető el." írja a FIFA. A levél ezután tovább hangsúlyozza, hogy a weboldal tulajdonosai felelősséggel tartoznak minden jogosulatlan streamért és linkért, ami ilyen streamekhez vezet.

A FIFA nyomatékosan ajánlja az oldalak üzemeltetőinek, hogy azonnal blokkolják a hozzáférést az illetéktelen műsorokhoz, amint ezeket jelzik feléjük. Ennek elősegítése érdekében a Labdarúgó Szövetség levele egy linket is tartalmazott a versenynaptárhoz, kérve az üzemeltetőket, hogy a mérkőzések alatt álljanak rendelkezésre a gyors eltávolítások biztosítása érdekében. Ezen kívül a FIFA egy speciális eltávolítási eszközt kér, hogy a Netresult nevű felügyeleti és végrehajtási cége eltávolíthassa a streameket amikor csak szükséges.

A levél egyedülálló a maga nemében, ugyanis a szerzői jogok tulajdonosai általában nem tesznek ilyen típusú proaktív intézkedéseket. Amennyire tudjuk, ez az első alkalom, hogy a FIFA előzetes figyelmeztetést küldött weblap tulajdonosoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lucy in the Sky #2
    Söprögessenek talán a saját házuk táján először, ezzel az arcoskodással csak mélyebbre ássák magukat abban a pöcegödörben, amibe már amúgy is nyakig süllyedtek. Külön érdekelne a palánkokon hirdetők véleménye arról, ahogy a célközönségüket tizedelik ezek az úgymond nonprofit gyökerek...
  • DontKillMe #1
    " Jörg Vollmüller írt alá, arra kéri az üzemeltetőket a FIFA, hogy tegyenek meg mindent a streamek eltávolításának érdekében. Azokat, akik ezt elutasítják, büntetőjogi felelősség terheli."
    -Már persze ott, ahol ez érdekel valakit, vagy egyáltalán törvényt sért vele az adott országban.