MTI

294 millió forintból épül térfigyelőkamera-rendszer a VIII. kerületben

Mintegy 300 millió forintba kerül a VIII. kerületben a térfigyelőkamera-rendszer kiépítése - mondta Kocsis Máté, a kerület polgármestere az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

A polgármester felidézte, hogy az elmúlt évben a közbiztonság javítását célzó kamerarendszer kivitelezésére 220 millió forintos támogatást nyertek el a Belügyminisztériumtól. A műszaki tartalom felmérése után kiderült, hogy a kerület teljes lefedettségét biztosító a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz és a rendőrséghez bekötött térfigyelő kamerarendszer kivitelezése, annak szoftver- és hardverigénye várhatóan bruttó 294 millió forintos összeget jelent. A 220 millió forintos támogatáson felül szükséges 75 millió forintot a Józsefvárosi Önkormányzat saját forrásból állja.

Ehhez viszont arra van szükség, hogy a nemzetbiztonsági bizottság által korábban engedélyezett közbeszerzési mentesítés 250 millió forintos értékhatárát megemeljék. Kocsis Máté az értékhatár 300 millió forintra való emelését kérte a bizottságtól. Így valósulhat meg változatlan műszaki tartalommal a beruházás, amelyet az önkormányzat még idén nyáron szeretne végrehajtani - tette hozzá a polgármester. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke és Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja azt kérdezte, hogy a tervezett - arcfelismerésre is képes - rendszer adatvédelmi, illetve az állampolgárok személyhez fűződő jogai tekintetében megfelel-e a jogszabályoknak.

Kocsis Máté erre reagálva elmondta, hogy az arcfelismerő rendszer Magyarországon egyelőre nem működő technika. Ezért ha a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megvalósítja a beruházást, a kamerarendszer arcfelismerő része egy első körben 12-15 kamerát érintő, fél-egy éves tesztüzemmóddal indul. A polgármester egyúttal leszögezte: tévhit, hogy a kamerák majd minden magyar állampolgárt felismernek. Mint kiemelte: nincs olyan adatbázis Magyarországon, amelyben arcról tartják nyilván a magyar állampolgárokat. A járókelőket nem, csak azokat tudja majd felismerni a rendszer, akik a bűnügyi nyilvántartásban között személyként szerepelnek - hangsúlyozta a polgármester.

Sánta Zsófia, a VIII. kerületi polgármesteri hivatal jegyzői kabinetének vezetője a bizottságnak elmondta: az adatvédelmi szabályokkal kapcsolatban mind a rendőrségről mind a közterület-felügyeletről szóló törvénynek szigorú előírásai vannak. Továbbá a Belügyminisztérium a 220 millió forintos támogatási szerződésében is szigorú szabályokat írt elő az önkormányzatnak. A nemzetbiztonsági szakszolgálat szerzi be a szoftvert, és ők kezelik majd az adatbázist is - tette hozzá a kabinetvezető.

Molnár Zsolt a beszámolót követően azt mondta: a döntésről Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének küld egy tájékoztatást, s megkérdezi, felmerül-e bármi aggálya. A bizottság megszavazta a VIII. kerületi önkormányzat térfigyelő kamerarendszere kiépítésének közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmét. Idén márciusban Tállai András, a Belügyminisztérium akkori önkormányzati államtitkára számolt be arról, hogy kormányhatározat született a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásáról. Térfigyelő kamerarendszerek kiépítésére szóló pályázati lehetőségre 1,6 milliárd forintot csoportosítottak át - ismertette.

Az 1260 önkormányzatot, az ország önkormányzatainak több mint egyharmadát érintő - összesen 11,8 milliárd forintos - támogatás a mindennapi szolgáltatások minőségének javulását fogja eredményezni - mondta akkor Tállai András.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!