MTI

Térfigyelés Temerinben magyar támogatással

A magyar kormány anyagi támogatásával kialakított biztonsági megfigyelőrendszert adott át a vajdasági Temerinben Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke.

A mintegy 30 ezer eurós (több mint 9 millió forint) beruházás költségeit megosztva viseli a magyar állam és a temerini önkormányzat. Eddig 10 kamera felügyelte a várost, most újabb huszonhármat szereltek fel. Ezek a városközpont mellett a magyar közösség intézményeit is szemmel tartják. Az utóbbi években az Újvidékhez közeli Temerin arról híresült el, hogy több, nemzetiségi hátterű konfliktus robbant ki szerb és magyar fiatalok között.

Pásztor István ezzel kapcsolatban kifejtette: a megfigyelőrendszer egyrészt erősíti a közbiztonságot, az emberek általános biztonságérzetét, másrészt pedig hozzájárul ahhoz, hogy "Temerinben ne üssék fel a fejüket újra olyan típusú konfliktusok és összetűzések, amelyek - hála Istennek - másfél éve már nem fordultak elő". Hozzáfűzte: szeretné, ha a rendszer beváltaná a hozzá fűzött reményeket.

Répás Zsuzsanna az átadást követően úgy fogalmazott: a kamerákat megelőző céllal állították fel, de az esetleges elkövetők azonosításában is segít. Hozzátette: ez a példa értékű program azért is fontos, mert Temerinben "nagyon sok olyan eset történt, amely az itt élők biztonságát veszélyeztette". Hozzátette: fontos, hogy az emberek érezzék, övék ez a város, és békésen, egymással együttműködve lehet ott élni.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar-szerb viszonyban nagyon sok ilyen program valósult meg az utóbbi időszakban. Mint fogalmazott: "ha együttműködve, közös, mindannyiunk számára fontos célok érdekében dolgozunk, akkor valóban tudunk eredményeket elérni. Számunkra az a legfontosabb, hogy mindenki, aki itt él, otthonának érezze ezt a földet, a Vajdaságot". Ezt akkor tudjuk megvalósítani, ha valamennyien együttműködünk, és egymás problémáit megértve próbálunk együtt dolgozni - fűzte még hozzá.

A szerbiai árvízzel kapcsolatban reményének adott hangot, hogy a szerb-magyar együttműködés ezen a területen is folytatódik, és emlékeztetett arra, hogy Magyarországról már több mentőcsapat érkezett az országba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!