Gyurkity Péter

A Microsoft foglalja el az eltűnő BlackBerry helyét

A friss előrejelzés szerint a BB néhány éven belül teljesen eltűnhet, mostani szerepét a Microsoft vállalja majd magára.

Az IDC most tette közzé az elkövetkező évekre vonatkozó legújabb előrejelzését, amelyben az okostelefonok, pontosabban az ezen készülékeken futó mobil operációs rendszerek versenyének várható alakulását vesézik ki. Véleményük szerint a BlackBerry platformnak már nincs sok hátra, a harmadik helyre feljövő Microsoft azonban legfeljebb a már labdába is alig rúgó kanadai cég helyét tudja majd elfoglalni.

A piackutató cég úgy véli, hogy a BlackBerry okostelefonok forgalma csak idén 50 százalékkal esik majd vissza, ami többek között a BB10 által fémjelzett megújulás halovány mivoltának köszönhető. Emiatt a globális versenyben tavaly felmutatott 1,9 százalékos piaci részesedésből az idei év végére mindössze 0,8 százalék marad majd meg, 2018-ra pedig ez az arány egészen 0,3 százalékra csökken, amely gyakorlatilag a szoftver teljes eltűnését jelenti, különös tekintettel az előző évtizedben elért jóval kedvezőbb számokra. Az Android ezzel szemben idén 80 százalék felett teljesít majd, és bár négy év múlva ez 77 százalékra süllyed, első helyüket nyilván senki nem veszélyezteti majd.


Az Apple esetében szintén némi visszaesésre kerülhet sor, ők az idei 14,8 százalékról süllyednek majd 13,7 százalékra. A Microsoft azonban némileg növelni tudja majd befolyását, bár ezzel sem mennek sokra, hiszen a mostani év végére előrejelzett 3,5 százalékról mindössze 6,4 százalékra tudnak majd javítani - igaz, bizonyos tekintetben ez is szép eredménynek mondható, hiszen a gyorsan növekvő piacon az igazán nagyok másoknak nem sok esélyt hagynak majd.

Egy másik kutatás arra világít rá, hogy a Microsoftnak a külső partnereket kellene jobban előtérbe helyeznie, már amennyiben a jövőben valós növekedést szeretne felmutatni. A jelenleg kapható Windows Phone okostelefonok immár 93,7 százaléka származik a cég tulajdonába tartozó egykori Nokia-részlegtől, a többiek közül itt egyedül a HTC tud egy nagyobb szeletet felmutatni, ami azonban mindössze 4,3 százalékra rúg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #5
    Ezek szerint az optimista jóslatok sem tartják valószínünek azt hogy elterjed a Windows Phone.
    Ezt a vonatot lekéste a Microsoft.
  • matrix222 #4
    En meg tartom a BB-t, az egyik legbiztonsagosabb eszkoz, meg.
    Az Androidok a legsebezhetobbek, habar a legelterjedtebb.
    De ez igy volt megtervezve. Tobb nyugati egyetemen, ingyen osztogatjak az Adroid Tabletteket, hogy ezzel is nepszerusitsek a birkaallomany kozott.
    Az elet szep.
  • AgentKis #3
    Egyszer azt a rémálmot is elfelejtik majd... XD
  • SanMaster #2
    Na BB fanok, nem tiltakoztok?! Egy kis kiegészítés. Én egy nagy nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozom, és minden felső vezetőnek BB-je volt. Az egész cég dobja a BB-t, kb 5000 felhasználó, az új belépők már iPhone-t kapnak (4s-t). Ennyi!
  • endrev #1
    Szóösszetételek, megint....
    "mobil operációs rendszerek" –> "mobil-operációsrendszerek"

    Mert hármas szóösszetétel, és mert az operációs rendszer nem mobil (hanem mobilon futó), ahogy a fizikatanár sem fizika, vagy ahogy a programozómatematikus sem képzés (programozómatematikus-képzés).