Berta Sándor

Az EU engedélyét kérné a WhatsApp fel­vásárlásához a Facebook

A közösségi platform azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a tervezett üzletet.

A WhatsApp felvásárlását az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) már engedélyezte, de a Facebook azt szeretné, ha Brüsszel is hasonlóképpen cselekedne, mert így elkerülhetné az európai uniós tagországokban a későbbi kartellügyi vizsgálatokat. Korábban felmerült, hogy többek között Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Cipruson kerülhet sor ilyen eljárásokra, s ezek jelentős mértékben hátráltathatják az átadást-átvételt.

Az Európai Unió nem akarta megvizsgálni az üzletet, mondván a közösségi oldal bevételei jelentős mértékben nem fognak növekedni. Az európai mobilszolgáltatók szemében ugyanakkor igenis szálka lehet a tranzakció, mert attól tartanak, hogy a szolgáltatás nagyon olcsó alternatívája lehet az SMS-küldésnek. A WhatsApp miatt a Facebook meghatározó pozícióba kerülhet a rövid szöveges üzenetek piacán.

Az Európai Bizottság már értesítette a vizsgálati kérelem beérkezéséről az európai uniós tagállamok nemzeti versenyhatóságait. A testület szóvivője nem akarta kommentálni a hírt. Thomas Graf, a brüsszeli Cleary Gottlieb Steen & Hamilton versenyjogi ügyvédje azt mondta: lehetséges, hogy a Facebook számára jobb, ha Brüsszel vizsgálja meg a dolgot, mintha az egyes nemzeti hivatalok kérik be az információkat. A Facebook februárban vásárolta meg 19 milliárd dollárért a szolgáltatást. Bill Gates később elismerte, hogy a WhatsApp iránt a Microsoft is érdeklődött és készek lettek volna megvásárolni a céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!