MTI

Viselhető technikai eszközöket fejleszt a magyar EU Edge

A viselhető technikai eszközök területén tervez fejlesztéseket az EU Edge nevű magyar vállalkozás, amely legújabb projektjének köszönhetően május 25-én és 26-án az Egyesült Államokban, Palo Altoban vehet részt egy fejlesztői workshopon - közölte a cég.

A közlemény szerint az EU Edge Informatikai Kft.-t a Google Glass platformra készült, repülőpilótákat segítő Aero Glass alkalmazásával hívták meg a workshopra. Az Aero Glass lényege, hogy a Google Glass, a Google okosszemüvegének viselője számára vizuálisan is megjeleníti azokat a dolgokat - például objektumokat, légifolyosó határokat és hasonló, szabad szemmel egyébként nem látható dolgokat - amelyek befolyásolják a repülést. Az alkalmazás a felhasználó számára természetes képet formál a műszeres adatok helyett. A repülés jelentős része valójában virtuális keretrendszerben zajlik, hiszen a határok, légifolyosók az ember által kreált, szabad szemmel nem látható, a valóságban nem létező dolgok. Az Aero Glass abban segít, hogy ezeket láthatóvá teszi, ezáltal megkönnyíti a szabályok betartását - hangsúlyozza a cég.

A viselhető technológiai, technikai eszközök 5-8 éve jelentek meg az informatikában, s az EU Edge várakozásai szerint ezek hamarosan tömegpiaci méreteket öltenek, és a technológia alapjaiban rendezheti át az informatika ismert világát. A május workshopot a Space Glass nevű amerikai cég szervezi. A Space Glass fejleszti azt a Meta nevű eszközt is, amit sokan a Google Glass legfőbb versenytársának tekintenek. A workshopon a részt vevők egyebek mellett hozzáférést kapnak a szoftverfejlesztői csomaghoz és a Meta mérnökeivel szorosan együttműködve fejleszthetik saját alkalmazásukat. Az EU Edge képviselői részt vehetnek a Szilícium-völgyben rendezett Pioneers Workshopon, illetve meghívást kaptak a május végén rendezett kiterjesztett valóság expóra (Augmented World Expo).

A közlemény idézi Maróy Ákost, az EU Edge egyik alapítóját, aki elmondta: azt várják, hogy nagyon sok olyan viselhető "kütyü" jön ki hamarosan, amely már nem önállóan létezik, hanem egy, a testen hordott eszközökből álló hálózatot alkot. Ez a személyes hálózat teljesen újfajta interakciókat tud megvalósítani ember és számítógép között, és sokkal könnyebb, gördülékenyebb működést tesz lehetővé. Egyrészt a számítógép-használat közben is szabadon maradhat a kéz, másrészt reális lehetőséggé vált a kijelző nélküli mobiltelefon vagy a legkülönfélébb eszközök távoli vezérlése. Az EU Edge is ilyen irányokba építkezik, ennek egyik első sikere az Aero Glass projekt - tette hozzá.

A kft. egy elsősorban startup projektekre specializálódott, szoftverfejlesztéssel és folyamatmenedzsmenttel foglalkozó vállalkozás. A 2005-ben alapított budapesti székhelyű cég ügyfelei közé tartozik a többi között a hazai alapítású Prezi, a Dragontape, a LogMeIn és a PocketGuide, valamint a New York-i székhelyű FreshDirect. A céginformációs adatok szerint az EU Edge 2012-ben magyarországi tevékenységeivel mintegy 79 millió forintos árbevételt ért el az egy évvel korábbi 89 millió forint után, a cég mérleg szerinti nyeresége pedig 1,6 millió forint volt a 2011-es 3,6 millió forintot követően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!