Berta Sándor

Az Intelnek fel kellene adnia a mobil ágazatát?

Ezt azt érdekes véleményt fogalmazták meg a JPMorgan amerikai bank elemzői.

A JPMorgan munkatársai úgy vélik, hogy a konszernnek le kell mondania a mobil és a kommunikációs eszközökkel kapcsolatos ágazatáról. Szerintük az óriáscég egyértelműen vesztésre áll az ARM brit chipfejlesztő céggel szemben és az Intel számára a mobil üzlet nem kifizetődő. A bank álláspontja alapján az Intel komoly összegeket fog veszíteni, mivel az okostelefonokból, valamint a táblagépek piacra dobásából nem számíthat jelentős nyereségre. Ennek oka, hogy az x86-os architektúra hátrányban van az ARM megoldásaival szemben, illetve hogy a tabletekbe és más mobil készülékekbe fejlesztett processzorok piaca összességében nem kecsegtet komoly nyereséggel.

Amennyiben a társaság feladja a mobil eszközökkel kapcsolatos üzletét, akkor 2015-re részvényenként 0,5 dolláros nyereségre is szert tehetne. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a JPMorgan tanácsai mennyire lehetnek hasznosak és hogy az Intelnek van-e más lehetősége, hiszen a PC-piac stagnál, így kézenfekvőnek tűnik a mobil piacon való megjelenés. Ráadásul a vállalat rendelkezik azokkal a pénzügyi és személyi forrásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy utolérje a Qualcommot, az nVidiát vagy éppen a Samsungot.

Korábban Stacy Smith, az Intel pénzügyi vezetője egy konferenciabeszélgetés során azt mondta, hogy nagyon elégedettek a megkötött hosszú távú megállapodásokkal és a piacon megjelenő termékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #4
    Más tervezni és más gyártani. Az Intelnél ez egy kézben van.
  • MsUser #3
    Egy bankár üzleti érdekből azt tanácsolja hogy nem gazdaságos fejleszteni mobil fronton.
    Ez egy vicc, a jövő pontosan a mobil eszközöké csak az Intel elgondolkodott vagy kivárt ezért lemaradt a többiektől ARM vonalon, Ha akarják nemcsak behozzák, de simán lenyomják a piac ezen részét.
  • Vol Jin #2
    A cikkben nem ez a nagy hülyeség, hanem az, hogy az intel tabuként kezeli az ARM processzorokat, amikor régen gyártott ilyeneket. Strong-ARM. Egyszerűen ledarálnák a piacot a technológiájukkal, mert a konkurensek csíkszélességben sehol nincsenek. Intel gépsoron ARM processzor verhetetlen kombó lenne.
  • CairoJack #1
    Engem nem különösen izgat, hogy mobiltelefon fronton mit akarnak magukkal kezdeni, de azt nagyon remélem, hogy az Atom procik fejlesztését nem adják fel. Sőt. Gyorsítani kéne a fejlesztési ütemet. Szerintem ha az MS megemeli a hátsóját, és összerak egy HASZNÁLHATÓ Windows 9-et, akkor tablet fronton nagy jövő várhat rá, és az Intelre is. Konkrétan hiszem, hogy egy jó hardver (Atom) és egy jó szoftver (Win9) simán megeheti reggelire az iPad-eket. Az Andoidos tabletekkel persze nem lehet versenyezni, a sok kínai gyártó, és a ruppótlan Droidos tabletek miatt, de nem is ez a cél. De ha ügyesek a piac akár negyedés is zsebre tehetnék.
    Én már most Win-es tabletet használok, és bár a Win8 egy jókora hulladék, én már nem térnék vissza Androidra. Már ami a tableteket illeti. Telefonon sajnos szerintem még nincs alternatívája a Droidnak.