Berta Sándor

A Swatch megtiltaná az iWatch név használatát

Az Apple okosórája még meg sem jelent, máris komoly bonyodalmakat okoz és megkezdődtek az első jogi csatározások.

A svájci óragyártó azt akarja elérni, hogy az Apple ne alkalmazhassa a márkanevet. A Swatch számos országban nyújtott be keresetet a Brightflash USA LLC nevű úgynevezett postafiókcég ellen, ami szakértők szerint az Apple tulajdonában van. Serena Chiesura, a svájci óragyártó szóvivője elmondta: attól tartanak, hogy sokan összekeverik majd a kaliforniai konszern okosóráját a több mint 80 államban bejegyzett iSwatch nevű saját okosóra-márkájukkal. Minden szükséges intézkedést megtesznek, azért, hogy megtiltsák az Apple számára az iWatch név használatát.

A hatóságok néhány országban - például az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Dél-Koreában, Szingapúrban és Japánban - már igazat adtak az óragyártónak, míg más országokban elutasították a beadványt vagy még megfontolás tárgyát képezi. A legnagyobb problémát az eltérő márkajogi szabványok okozzák. Egyes államokban már 2008-ban regisztrálták az iSwatch órával kapcsolatos dokumentumokat, míg máshol csak tavaly került sor erre.


Legfelül Nick Hayek egy Bluetooth-os órával, ez pedig az érintésérzékeny LCD-vel szerelt Swatch Touch

A vita azért is érdekes, mert a két vállalat évek óta együttműködik egymással, de azt nem lehet tudni, hogy kooperáció mennyire szoros. A Swatch 2007-ben már sikerrel járt az M. Z. Berger New York-i cég ellen, ami nem tudta bejegyeztetni az iWatch márkanevet. A nemzetközi márkanevek a WIPO-nál vannak regisztráltatva, s már jelenleg is számos termék vagy szolgáltatás van bejegyezve iWatch, illetve IWATCH néven. Az Apple az iWatch nevet először 2012. december 3-án regisztráltatta, méghozzá Jamaicában.

Nick Hayek, a Swatch vezérigazgatója ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nem tervezik az Apple bíróság elé citálását, de minden olyan név ellen fellépnek, amelyek túlzottan hasonlít a saját márkanevükre. Jean-Claude Biver, a Hublot első embere korábban megerősítette, hogy az Apple nem csupán felvette a kapcsolatot számos svájci beszállítóval, hanem szakértőket is toborzott, hogy előmozdítsa saját fejlesztéseit. Március végén kiderült, hogy a svájci óragyártók közel sem lelkesednek az iWatch ötletéért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #5
    "Az Apple az iWatch nevet először 2012. december 3-án regisztráltatta, méghozzá Jamaicában." szóval tuták mr akkor hogy ez így problémás lesz.

    Úgyis az amerikai piac lesz a lényeg nekik. Ott meg levan zsírozva hogy nyernek. GG
  • Grandpenge #4
    Jogos!
    nem vagyok egy apple fan, de más se koppintsa amit kitaláltak.
  • a_n_d_r_e_w #3
    Ezt az egész iÖrületet nem pont az Apple kezdte? Mert akkor a Swatch helyében nem pattognék az iMárkanevemmel...
  • Zombee #2
    A svájci iSwatch is digitális szar.
  • Ender Wiggin #1
    a finom mechanikus svájc miért lelkesedne egy digitális szarért? amit ráadásul a leggusztustalanabb üzletpolitikájú cég próbál összehozni...