SG.hu

Big Data képzést indít a Közép-Európai Egyetem és az IBM

Az üzleti élet és a munkaerőpiac várható változásaira készülve indít közös mesterképzést a CEU és az IBM. Az Európában szinte egyedülálló big data szakra közgazdászokat, szociológusokat várnak és olyan diplomásokat, akik az adathasznosítás legújabb módszereivel szeretnének megismerkedni. A képzés a nemzetközi felsőoktatási akkreditációt követően 2015-ben indulhat.

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a big data elemzésében jártas, felkészült szakemberekkel. Az USA munkaügyi hivatalának becslése szerint a következő 8 évben 24%-kal több adatelemzői kompetenciát igénylő munkahely jön majd létre a világon.

Az analitika ma már szinte minden üzleti területen nélkülözhetetlen, ahol stratégiai döntések születnek. Menedzserek, gazdasági elemzők, informatikusok, statisztikai szakemberek egyaránt kénytelenek elsajátítani a nagy mennyiségű strukturálatlan adatok elemzéséhez szükséges kompetenciákat, ha lépést akarnak tartani versenytársaikkal. A legjobb, ha az alapokat már az egyetemen megismerik. A felsőoktatás jól érzékeli a növekvő piaci igényeket, és ma már rengeteg intézményben tanítanak “big data tárgyakat", sőt, 2013-ban az írországi Dublin City University-n, a helyi IBM közreműködésével önálló big data képzés is indult.

Idén, Európában másodikként, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) is bejelentette, hogy az IBM Magyarországgal együttműködve big data szakot indít MSc képzésben. A képzés célja, hogy megismertesse a hallgatókat az üzleti célú adathasznosítás technológiáival, s mellette a big data közigazgatásban, városfejlesztésben és egyéb területeken felmerülő lehetőségeivel. A szak pontos neve Master of Science in Business Analytics, a tanterv elsősorban az adatelemzési és technológiai kompetenciákra koncentrál. Kiemelt tárgy lesz az üzleti intelligencia, de sok más mellett adatvizualizációt, hálózattudományt, adatbiztonsági, közgazdasági, statisztikai és menedzsement ismereteket is tanulni fognak a hallgatók. Az egyetem elsősorban közgazdász alapvégzettségű diákokra számít, de várják szociológusok, mérnökök, statisztikusok jelentkezését is.

“Az adat új természeti erőforrás, korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, ráadásul könnyen hozzáférhető. Ahhoz azonban, hogy hasznot tudjunk hajtani belőle, új készségekre és komoly szakmai tudásra van szükség." - mondta Georgiu Achilles, az IBM Magyarország vezető tanácsadója. “A felhő, a közösségi és mobil megoldások mellett az IBM stratégiájának fontos pillére az üzleti analitika, így magától értetődő volt, hogy aktív szerepet vállalunk e kifejezetten jövőbemutató képzési program megvalósításában."

A CEU és az IBM Magyarország képzése az ún. action based learning módszeren alapul, amely igyekszik egyensúlyt teremteni az elméleti és a gyakorlati oktatás között. A labormunkákon valódi problémák megoldásán dolgoznak majd a diákok, melyhez az IBM globális esettanulmányai nyújtanak szakmai hátteret. A CEU oktatói mellett az IBM munkatársai és más vendégelőadók is tartanak majd órákat a világ minden tájáról, de az informatikai cég az oktatási anyagok elkészítéséből is részt vállal.

“Az Üzleti Analitika képzés az egyik legizgalmasabb program az elmúlt évek kezdeményezései közül a Közép-európai Egyetemen. Ezzel a master diplomával reményeink szerint egy megalapozott karrier lehetőségét nyújtjuk a nálunk végző szakembereknek, egy dinamikus, gyorsan fejlődő szektorban. - fogalmazott Mel Horwitch, a CEU Business School dékánja. A CEU szenátusa már elfogadta az mesterszak tantervét, már csak a nemzetközi akkreditáció van hátra. Ha minden jól megy, 2015-ben elindulhat a képzés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!