Berta Sándor

Sokba kerültek a korrupciós ügyek a Hewlett-Packardnak

Pont került egy 2012-ben indult ügy végére, a HP kénytelen jelentős összeget kifizetni.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) lezárta a konszern elleni korrupciós vizsgálatot. A gyártó a megállapodás során vállalta, hogy összesen 108 millió dolláros pénzbüntetést fizet. A két hivatal azután indított vizsgálatot, hogy két évvel ezelőtt ismertté vált: több menedzsere is érintett egy németországi korrupciós botrányban. Az USA-ban is fény derült egy hasonló ügyre, ott lehetséges kenőpénz-fizetések, sikkasztás és adócsalás miatt indult vizsgálat.

John Schultz, a Hewlett-Packard alelnöke kijelentette, hogy csak néhányan voltak érintettek az ügyben, de ők már nem dolgoznak a vállalatnál. A HP az ügy tisztázása miatt teljes mértékben együttműködött az igazságügyi minisztériummal és a tőzsdefelügyelettel.

Az igazságügyi minisztériumnak az óriáscég 76 760 224 dollárt fizet. Nem csupán oroszországi bűncselekményeket büntettek meg ilyen módon, hanem a lengyelországi és a mexikói kirendeltségeknél történt "piszkos üzleteket" is. Konkrétan arról volt szó, hogy a lengyel rendőrséggel és egy mexikói állami olajtársasággal kialakított kapcsolat során bizonyos munkatársak "fekete kasszát" alakítottak ki a vesztegetési pénzek számára, továbbá úgynevezett postafiók-cégeken és bankszámlákon keresztül pénzt mostak tisztára. A nyomozásokban részt vettek a német, a lengyel és a mexikói hatóságok is.

A tőzsdefelügyelet további 31 472 250 dollár pénzbüntetést szabott ki a társaságra. Az összeg tartalmazza a kamatokat és a különböző polgári jogi bírságokat is, azaz a teljes összeg így meghaladja a 108 millió dollárt. A mostani döntés ugyanakkor nincs befolyással az Amerikai Egyesült Államokon kívül vizsgálatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!