Gyurkity Péter

Qualcomm: két csúcskategóriás 64 bites chip

A cég bemutatta új fejlesztéseit, ezzel jövőre már mindenképpen gyorsabb okostelefonok jelenhetnek meg.

Valószínűleg senkit nem ér majd meglepetésként, hogy 2015 során az eddigieknél is gyorsabb, erősebb hordozható eszközöket ismerhetünk majd meg, amelyek egycsapásra idejétmúlttá teszik a mostani év legnívósabb készülékeit, legyen szó a Galaxy S5-ről, vagy akár a vadonatúj HTC M8-ról. Most ezen új jövevények chipjeit mutatták be.

A Qualcomm ezúttal kénytelen volt követni a konkurenciát, legalábbis ami a 64 bites mobilchipek debütálását illeti. A februári MWC alatt ugyan bemutatták első ilyen fejlesztéseiket, ám a Snapdragon 610 és 615 még nem kifejezetten csúcskategóriás megoldásként mutatkozott be, most azonban végre befutott az első ilyen páros, mégpedig Snapdragon 810 és 808 jelzéssel. A hivatalos bejelentésből megismerhetjük ezek fontosabb jellemzőit, valamint a megjelenés várható (hozzávetőleges) dátumát.

Mindkét példány 20 nanométeres gyártástechnológiával készül, ám a felépítésben és a belső szerkezet terén eltérést láthatunk. A Snapdragon 810 nyolcmagos kiszerelésben érkezik majd, a chip ugyanis négy Cortex-A57, valamint négy Cortex-A53 magot tartalmaz, ez utóbbiak nyilván alacsonyabb fogyasztást és szerényebb sebességet eredményeznek. A támogatott technológiák listáján szerepel a 4K-felbontás, az LPDDR4 RAM, a hangvezérlés, a jobb képalkotás (dual Image Signal Processor révén), míg az Adreno 430 grafikus vezérlő egymaga 30 százalékos gyorsulást eredményez majd a 420-as típusú elődhöz képest. A Cat 6 LTE-Advanced elérés sem jelent gondot, a 2-stream MU-MIMO pedig a WiFi hatékonyságán javít.

A Snapdragon 808 ezzel szemben 6 processzormaggal érkezik, ebből kettő Cortex-A57, a maradék négy pedig Cortex-A53. A listán 2K-felbontás, LPDDR3 RAM, valamint az Adreno 418 grafikus vezérlő szerepel, amely a cég szerint 20 százalékkal gyorsabb a 330-ashoz képest.

A fenti kép chip legkorábban 2015 első felében bukkanhat fel a csúcskategóriás megoldásokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #1
    Nem tudnák kicsit előbb kihozni az első készüléket? Egy pokol az életem 4K felbontás nélkül.