Berta Sándor

Korlátlan inter­netet és a roaming­díjak eltör­lését akarják a fogyasztók

A 20 és 34 év közötti európai uniós fogyasztók egyértelműen állást foglaltak a korlátlan internethozzáférések biztosítása, a mobilinternetet érintő "tisztességtelen" korlátozások felszámolása és a "hihetetlen" roamingdíjak eltüntetése mellett.

A fiatal európaiakat számos dolog zavarja a távközlésben. Az EU által készített tanulmány szerint a korcsoport 93 százaléka érzi magát korlátozva külföldön a túlzottan magas roamingdíjak miatt, ezért az országhatárokat átlépve csupán a 37 százalékuk szokott élni a mobilinternetes lehetőségekkel. Amikor viszont a hazájukban tartózkodnak, ez az arány 86 százalék. A többségük azt is közölte, hogy sokkal többet használná a mobil- vagy az okostelefonját, ha nem lennének roamingdíjak. A jelenlegi árak miatt inkább lemondanak a mobil készülékeiken a Facebook és más platformok használatáról.

A megkérdezettek 81 százaléka akar korlátlan interneteléréseket, de 25 százalékuknak jelenleg csupán korlátozott internethozzáférése van. A válaszolók 79 százaléka mondta azt, hogy támogatja a tisztességes árak kialakítását és a belső piacok harmonizálását célzó európai uniós szabályozást. Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta: a fiatalok egyértelműen és hangosan azt mondják, hogy nem akarnak roamingdíjakat, viszont korlátlan interneteléréseket igen. Nekik Brüsszelben tisztában kell lenniük a rájuk nehezedő felelősséggel és meg kell valósítaniuk az ezt biztosító elképzeléseket.


Az adatroaming megabájtonkénti árának 70-ről 45 eurócentre csökkentése egy év alatt a forgalmazott adatmennyiség duplázódását hozta

Egy 23 éves finn diák azt mondta, hogy ha valaki egy másik országba akar utazni, akkor hihetetlen, hogy ki kell kapcsolnia a mobilinternetjét, csak azért, hogy ne legyenek magas költségei. Emiatt több SIM-kártyára és különböző számok használatára van szükség, azért, hogy elkerülje a roamingdíjak fizetését. Egy 31 éves német férfi pedig úgy nyilatkozott: tisztességtelennek tartja azt, hogy az internetszolgáltatók döntik el, hogy a felhasználók mit tehetnek az eszközeikkel és mit nem. Amennyiben az emberek fizetnek, akkor lehetővé kell tenni a számukra, hogy azt tehessék, amit akarnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #2
    Na igen, ameddig nincs korlátlan internet, addig semmi értelmét nem látom az LTE erőltetésének. 3G-vel is fél óra alatt le lehet nullázni a havi keretet :D
  • csibra #1
    http://index.hu/gazdasag/2014/04/03/2015_vegetol_nincs_tobb_roamingdij/