Berta Sándor

Nem lelkesednek a svájci óragyártók az iWatch ötletéért

Az Apple továbbra is svájci cégek segítségével készítené el az okosóráját, azonban a helyi gyártók nem kérnek a dologból, valószínűleg saját hasonló terveik miatt.

A The Financial Times cikke szerint a kaliforniai konszern mindenképpen szeretné bevonni a projektbe a svájci óragyártókat és felhasználná a technikai segítségüket az iWatch megalkotásához. A társaság már fel is vette a kapcsolatot számos gyártóval, de a többségük nem hajlandó együttműködni vele. A vállalkozások többsége attól tart, hogy a kooperáció miatt elveszítheti a márkáit.

Az Apple megkeresését megerősítette Nick Hayek, a Swatch vezetője és közölte: a megbeszélésekbe számos olyan gyártót bevontak, akik viselhető termékeket készítenek. Hayek azzal indokolta elutasító válaszát, hogy meg akarja védeni a Swatch azon fejlesztéseit, amelyek az ergonómia, a tartós működés és a hosszú üzemidő kapcsán valósultak meg. Az elutasítás másik oka az lehetett, hogy alighanem a helyi gyártók is piacra akarják dobni saját okosóráikat.


Jean-Claude Biver, a Hublot első embere úgy nyilatkozott, hogy az okosórák tíz éven belül használhatatlanok lesznek, miközben a mechanikus órák az örökkévalóságnak készülnek, viszont az ágazat számára komoly esély rejlik az új eszközökben. Hozzátette: meg fogja vásárolni az első iWatch készüléket és a gyűjteményében is elhelyezi majd, mert bízik a kaliforniai óriáscégben, amely szerinte képes lesz nagyon vonzó órát készíteni. Biztos benne, hogy az Apple ezen a területen is a helyes utat fogja követni. Az okosórák annak a generációnak a tagjait szólítják majd meg, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem hordanak órát. Az iWatch segítségével a fiatalok megtanulhatják, hogy a pontos időt leolvashatják a csuklójukon elhelyezett termékről, ezután viszont alighanem már egy hagyományos órát fognak vásárolni.

Biver korábban megerősítette, hogy az Apple nem csupán felvette a kapcsolatot számos beszállítóval, hanem szakértőket is toborzott, hogy előmozdítsa saját fejlesztéseit. Az üzletember rámutatott, hogy az amerikai konszern náluk közvetlenül is próbált toborozni és e-maileket írt egyes dolgozóknak. Az ajánlattal végül senki sem élt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bigfoot75 #11
    Amikor azt írjuk, hogy márpedig ilyen gagyi ledes muanyagot rendes férfiember sosem hordana, ergo az egész be fog fuccsolni abba a hibába esünk, hogy magunkból indulunk ki.
    Pl én mindjárt negyven éves leszek, ilyen órát max sportoláshoz hordanék, munka közben valszeg kiröhögnének, ha ilyennel állítanék be.
    Ugyanakkor, 14-25 év között szerintem sokkal jobb választás, mint egy mechanikus óra (akkor meg azért röhögne ki az összes osztálytárs)
    Van élet (és piac) 25 év alatt is, ne feledjük.

  • Tetsuo #10
    Lehet, hogy kihajtott képernyő lesz. ;-)
    Arra viszont elég nagy összeget rátennék, hogy 20 év múlva már elavult lesz a zsebben hordott technológia.
  • Vol Jin #9
    Én ezt az általad vizionált projektoros óratelefon PDA-t, ha rám kényszerítenék pisztollyal, az életem kockáztatásával az első adandó alkalommal titokban kibasznám az ablakon, és azt színlelném, hogy egy UFO jelent meg, és elteleportálta.
  • Tetsuo #8
    Az okosóra akkor fog elterjedni, de akkor nagyon, ha kiváltja a mobilt - mert lássuk be, a mobiltelefon hordása és használata elég kényelmetlen dolog.
    Ahhoz pedig, hogy kiváltsa azt, nem csak a számítási teljesítményt és az akksit kell ügyesen belezsúfolni, hanem új perifériákat kell használni.
    Pl. a számítás és adattárolás mehet cloudban, a bevitel hangi alapú lesz, a kijelzés meg projektor (is). Új akksit is lehetne már alkalmazni, tényleg.
    Ráadásul olyan ütés és vízállónak kell lennie, mit egy mai órának.
    Akárhogy is lesz, a technológiát fejleszteni kell hozzá, nem is keveset.
    Addig meg csak egy törékeny és általában haszontalan játékszer lesz.
  • mortep #7
    Márpedig az okosóra beválik, ők sem véletlenül érdeklődtek a svájciaknál, nagyon jól tudják, hogy van rá igény és erőssen valószínű, hogy ennek ők is eleget fognak tenni (csak nem mindegy mikor...).

    "Ha sikeres, akkor mindenki arra fog csak emlekezni, hogy ok talaltak ki az okosorat." Ezzel nem értek egyet. Az okostelefonnal kapcsolatban sem az apple jut eszembe, pedig ők változtatták meg az alapjainál, ennek ellenére mégsem urakják a piacot.
  • RAZOR27 #6
    "Az iWatch segítségével a fiatalok megtanulhatják, hogy a pontos időt leolvashatják a csuklójukon elhelyezett termékről"

    egyik szemem sír, a másik nevet
  • Vol Jin #5
    Egy több évszázados múlttal rendelkező patinás óragyár megölné a saját márkáját, ha beszállna az eldobható gagyibizniszbe. Ráadásul nem is tömegtermelők. A 70-es 80-as években már lejátszódott a kvarcóradömping. A neves svájci gyártók a tömegtermelés helyett a minőségi piacra dolgoznak. Ha tartós lesz az okosórajárvány, nekik is meglesz a saját változatuk.. Vagy megmaradnak az eleganciánál., de hogy egy karon hordott blútúszos külső mobiltelefonvezérlő nem alternatívája a valódo férfi egyetlen viselhető ékszerének, az biztos.
  • kvp #4
    Ha mar mindenki megszerezte a tapasztalatokat, akkor jon ki az apple a sajatjaval ami mar elsore is tokeletes lesz, bar kevesebbet fog tudni az osszes konkurensnel de azt pont ugy ahogy az apple-nel kitalaltak. Ha sikeres, akkor mindenki arra fog csak emlekezni, hogy ok talaltak ki az okosorat. (par generacioval kesobb pedig mar a pontosidot is mutatni fogja) Ha viszont nem valik be az okosora otlete, akkor az apple megsporolja a tanulopenzt es kihoz valami mast.
  • mortep #3
    Már évek óta beszélnek az okosóráról, nem értem mit tökölnek az applenél annyit. A samsung, többek közt, már piacra dobta a saját megoldását, a tökéletességtől messze áll de legalább használható, közben meg a samu értékes tapasztalatot szerez, ezért lesz a köv. model jobb...
  • KRTuning #2
    Tíz év? Optimista hozzáállás. Az 'i' a márkanévben negyedeli a működési időt. Háthamég párhavonta jönnek ki az új példányok amit ha nem veszel meg akkor lúzer vagy. Bármely cég bólintana az üzletre hosszabbtávon vesztene vele.