Berta Sándor

A viselhető termékeknél a kompatibilitás a legfontosabb

Steve Brown, az Intel egyik vezetője szerint az okosórák és más viselhető eszközök esetében nem a funkciókra kell helyezni a hangsúlyt.

A szakember a londoni Wearable Technology Show keretében tartott előadása szerint a technikát úgy kell bevetni, hogy a legjobb oldalunkat használhassuk ki a segítségével. Az okosóráknál és más hasonló készülékeknél nem az a legfontosabb, hogy hány funkciót kínálnak, hanem az, hogy miként köthetők össze más rendszerekkel és szolgáltatásokkal. A menedzser hozzátette: a fizikai világ és a digitális világ egyre jobban közeledik egymáshoz. Ez az a megatrend, ami meg fogja változtatni az életmódunkat, a digitális világ lassanként benyomul az általunk lakott világba.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, a viselhető termékeknek olyan dolgokat kell elvégezniük, amik számunkra fontosak, azonban ezen a területen még sok a tennivaló. Az ilyen kis méretű eszközöknél ugyanis eleinte nincs sok funkció, ezért a szolgáltatásokhoz való hozzáférés során meghatározóak a felhasználói tapasztalatok. Brown a középkori lovagi felszerelésekhez hasonlította a Google Glass szemüveget és a többi új fejlesztést. Ezzel azt akarta illusztrálni, hogy a testen viselhető tárgyak sokkal többre hivatottak bizonyos esetekben, mint azt sokan elsőre gondolnák. A dizájnereknek a múltba is kellene tekinteniük akkor, amikor felhasználóbarát élményt akarnak nyújtani a vásárlóknak.


A jövőbeli fejlesztések kapcsán Brown bemutatta egy rizsszem méretű Intel processzor fotóját, majd kijelentette, hogy a felvétel 5 éves. A konszern jelenleg a 22 nanométeres gyártási eljárást alkalmazza, de a jövőt a 10, a 7 és az 5 nanométeres gyártási eljárások jelentik. A menedzser szerint a viselhető termékek kezeléséhez nem csak beszédvezérlésre van szükség, hanem egy teljesen új nyelvre is.

Az Intel hite szerint még ebben az évtizedben nagy áttörés lesz a számítástechnikában, és eljön az olyan számítógépek első korszaka, melyek úgy látják a világot ahogy az emberek, megértik őket, és a közöttük lévő kapcsolatokat. Mindez feltétele az önműködő járműveknek és a fejlett robotoknak. Brown szerint a jövőben bármely tárgy átalakítható lesz számítógéppé, s ezzel az Intel által bemutatott Edison nevű miniatűr számítógépre utalt. Egy ilyen rendszer megkönnyítheti a tervezők munkáját. Az Intel már korábban jelezte, hogy az Edisonnal szabványt teremtene.

A társaság a Make It Wearable nevű verseny keretében gyűjt ötleteket, amelyek áttöréshez segíthetik a viselhető termékeket. A verseny fődíja 500 000 dollár, a teljes elnyerhető összeg pedig 1,3 millió dollár. A Vandrico tanácsadóház adatai alapján jelenleg a piacon 175 viselhető számítástechnikai eszköz van, ezek átlagosan 367 dollárba kerülnek. Közülük csupán 52 ajánlható munkahelyi használatra, 42 egészségügyi célú és 10 terméket ipari alkalmazásra terveztek. A többi szórakozási, játék és egyéb célokra használható. Az Intel március elején vásárolta meg a Basis Science nevű okosóra-gyártó céget, azért, hogy így bővítse a viselhető eszközökkel és szenzorokkal kapcsolatos termékportfólióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrlujoak #7
    A cikkhez pedig:

    Igen, valóban nagyon fontos a tág kompatibilitás.
  • mrlujoak #6
    ...már ne is haragudj duke, de kinek hiszed magad, hogy mindennemű tanulmány, kutatás, pszichiátriai vizsgálat, vélemény (...) nélkül ki mersz állítani ilyet?!
    Isten?
    Csakmert van egy rosszhírem.
    Több, mint egy éve hordok okosórát, és sem nem közveszélyes, sem nem elmeháborodott nem vagyok.

    Ellenben az okosórát arra használom, amire feltalálták. Óraként, hogy tudjam anélkül az időt, hogy elővegyem a mobilom.
    Másodkijelzőként, hogy az érkező sms-em úgy olvashassam el - és válaszoljak rá - hogy a tömött metrón ne kelljen a zsebemből a telefont elővenni.
    Úgy vezetni, hogy a telefon a zsebemben, headset a fülemben, és lássam ki hív, így ha a hívó felet ismerem, akár el is tudom utasítani, hogy a lehető legbiztonságosabban vezethessek, megóvva akár TÉGED, attól, hogy felelőtlenül csevegek, vagy kotrom elő a mobilom, és közben elveszítem az uralmam a vezetett jármű felett...

    Baromi sok lehetősége van az okosórának, csak az a baj, hogyha ezt valaki nem ismeri fel, akkor már kígyót, békát kiálthat másra, mert az merészeli hordani...

    Kedves duke, én a TE helyedben nagyon gyorsan végiggondolnám, hogy mit írtál, pláne milyen stílusban!
  • duke #5
    Kb drogfuggesel egyenerteku szenvedelybetegseg, ha valaki, a millionyi felesleges, semmire sem jo szarsag utan, meg egy ujabb haszontalan szarsagot akaszt magara.
    Az ilyen okosorasokat, tenyleg kezelni kene, mert kozveszelyesek.
  • yooka #4
    Aki meg nem hord, az majd fog, mert menő lesz :-)
  • T2k #3
    Minden értelmes ember hord órát a karján, a többi meg nagy küzdelemmel előhalássza a telefonját és azon nézi meg vagy megkérdez erről valaki mást.
  • Omega #2
    Aki ékszernek hordja.
  • NEXUS6 #1
    Szuper!
    Na de ki hord manapság órát?