Berta Sándor

Az ötletlopás a legrosszabb

Jonathan Ive, az Apple főtervezője kerüli a nyilvánosságot. Nem szeret szerepelni, még a társaság rendezvényein is legfeljebb klipekben tűnik fel. A családjával visszavonultan él.

A szakember elmondta, hogy az Apple tervezőcsapatában körülbelül 15 brit, amerikai, japán, ausztrál és új-zélandi szakember van, a többségük már 15-20 éve dolgozik együtt. Egymás munkáit meglehetősen keményen tudják kritizálni, ami annak is köszönhető, hogy a személyiségükből fakadó problémák már rég a háttérbe szorultak. Ive leginkább akkor lesz dühös, amikor valaki ellopja az ő vagy a csapat ötleteit. Ez szerinte egyértelműen lopás és nem csak egyszerűen egy dizájn eltulajdonításáról van szó, hiszen figyelembe kell venni az annak létrehozásába fektetett fáradozást és a több ezer munkaórát is.

Rámutatott: azok, akikkel együtt dolgozik, ugyanazt szeretik csinálni és ugyanúgy tisztelik a különböző dolgok megalkotását. Nem lehet szétválasztani a tárgyakat és az elkészítésüket. Csak akkor érthető meg egy adott termék, ha tudjuk, hogyan készítik el. Mindezt Ive korábban be is bizonyította, amikor szétszedett, majd újra összerakott egy iPhone készüléket.

A főtervező kitért arra is, hogy a konszern miért nem készít olcsó termékeket. Vélekedése szerint névtelen, rosszul elkészített tárgyak vesznek körül minket. Mindez azt valószínűsíti, hogy az embereknek teljesen mindegy ki gyártja azokat, miképp a gyártóknak is mindegy, hogy kik veszik meg az árucikkeiket. Az Apple viszont megmutatta, hogy egyes dolgok nagyon is fontosak lehetnek az emberek számára. Ez nem csupán esztétikai kérdés, hiszen fogékonyak az alaposan átgondolt és jól elkészített tárgyak iránt. A cég nagyon nagyon sok szép és jól elkészített dolgot épít, s ad el. A sikerük a tisztaság és az integritás győzelme, s azt mutatja, hogy a vásárlóknak közel sem mindegy a dizájn. Ive hangsúlyozta: az ő feladata az, hogy a technikát személyessé tegye.

Steve Jobs kapcsán kiemelte, hogy sebészi pontosságú véleménye volt, ami meglehetősen fájdalmas tudott lenni. Ugyanakkor az Apple társalapítójának ötletei bátrak és nagyszerűek voltak, ezek az elképzelések úgymond képesek voltak kiszívni a levegőt egy teremből. A jövőbeli Apple-termékekkel kapcsolatban Ive természetesen semmit sem volt hajlandó elárulni. Így arról sem beszélt, hogy a vállalat piacra dobja-e az iWatch nevű okosóráját. "Természetesen vannak pletykák arról, hogy ilyesmin dolgozunk... S természetesen nem fogok erre semmit sem mondani. Ez egy sakkjátszma" - szögezte le a főtervező.

Tavaly decemberben könyv jelent meg a szakemberről. A kötetből többek között kiderült, hogy Jonathan Ive hetente kétszer meghívja a munkatársait egy közös kávézásra, ahol több órán keresztül megosztják egymással a gondolataikat. Fontos számára az irodájában lévő kiváló hangszóró, ugyanis legszívesebben hangos technozenére dolgozik. A szoba egyébként meglehetősen spártai felszerelésű, csupán egy asztal, egy lámpa és egy régi szék van benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #5
  Nekem nem tetszik minden munkája, de ettől függetlenül a legjobb arcnak tartom ott, az Apple háza táján.
  Feltételezem olyan lopásokra gondol, amik számára egyértelműek. Tény hogy nagyon kicsi a határ lopás és az ötlet továbbgondolása között. Senki nem tud becsukott szemmel járni a világban.

  Most akkor a régi nagy festők loptak egymástól vagy korszakokat alakítottak?
 • AgentKis #4
  Azt hiszi magáról, hogy a 7,5 milliárd ember közül 5lete csak neki van, a többi meg tőle lop...
 • AgentKis #3
  Nade ha ellopták, attól már el is felejtette, vagy neki azért még megmaradt? XD
  Nem az ötlet lett "ellopva" hanem a megvalósításban volt más gyorsabb. Le is kellene védetnem azon ötletemet, hogy f@sza rakétával el kellene menni a Marsra, mert nekem ez már vagy 20 éve eszembe jutott, de megcsinálni nem tudtam, sőt azt látom, hogy a megcsináláshoz mások közelebb jutottak. Most akkor engem is legalább annyian sajnálnak, mint ezt a gyíkarcot? Mert ugye én is azt hiszem magamról, hogy nekem jutott először eszembe, pedig lehet ám, hogy nem...
 • endrev #2
  Iszonyat lopás az ott, látom, tényleg....

  Nee komolytalankodjunk már...!
 • vision5 #1
  A gond hogy ő is sok-sok ötletet lopott már :-)

  http://www.theguardian.com/artanddesign/artblog/2008/jan/16/applebrauniverams